fredag 18 december 2015

Flexénitas nyhetsbrev December

Så går vi mot jul och årets slut. Så fort ett år går.,,,,,,'

Mycket att summera för året som gått med många spännande saker som har hänt. Många engagemang har jag fördjupat mig i under året. Jag har valt att fördjupa mig i den Kognitiva förmågan för personer utifrån ett hälsoperspektiv.Med rätt bränsle fungerar vi bättre och håller re fokus. Jag har också rest runt i hela Sverige och  anpassat arbetsplatser med fokus på försäljning inom daglig verksamhet. Jag kan snart göra en resebok om hur många spännande inriktningar det finns på försäljning och så många fantastiska engagerade människor det finns inom området Kognitiva funktioner  på alla arbetsplatser jag varit. Det är verkligen så roligt att hjälpa människor till ett självständigare arbete med det smarta kassasystemet Ancon Assist.

 Önskar dig en God Jul och ett Gott Nytt År!

Aktiv med Välfärdsteknik- Arbetsterapeuten gör det möjligt

På vilket sätt kan välfärdsteknik stötta äldre och personer med funktionsnedsättning? För många är teknik och digitala verktyg en självklar del i en fungerande och aktiv vardag, men det kan finnas hinder som måste överbryggas för att tekniken ska vara tillgänglig för äldre och personer med funktionsnedsättning. Arbetsterapeuten har kunskapen att matcha individens behov mot rätt välfärdsteknik. Seminariet, som arrangeras av Sveriges Arbetsterapeuter, behandlar välfärdsteknik ur ett personcentrerat perspektiv.  
  

 WeekPlanner for Kids

 Superenkel och bra app för bildschema. Så enkel att personer på förskolenivå klarar att göra sitt eget veckoschema. Om inte de tillhörande ikonerna passar så gör man lätt nya direkt i appen, från egna foton eller ritar själv. Bara dra och släpp ikonerna till de olika dagarna. Roliga ljudeffekter, men tyvärr ingen möjlighet att spela in eget ljud. Veckodagarnas färger går att ändra men "rätt" färger för ons och tor saknas men det kan man ha överseende med.

Tillgänglighet behövs även bortom Catwalken

Opinion Fotomodellen Madeline Stuart som har Downs syndrom har sprängt gränser och inspirerar många. Att hon har fått möjlighet att göra det hon vill trots de hinder samhället sätter upp är glädjande. Samtidigt är det något med mediernas fascination som skaver. Allt för ofta får funktionshindrade synas på majoritetssamhällets villkor. 

 

Störd och Stolt

Kerstin från Mora uppmärksammades under FUB:galan.
Under lördagkvällen hade galan `Störd och Stolt` premiär i Blå Hallen, Stockholm Stadshus. Det är Riksförbundet FUB som för första gången ordnar sin egen gala där människor med utvecklingsstörning i sin egen gala belönar företag och personer som gjort något bra som är värt att uppmärksammas.
En av dem som uppmärksammades under galan och fick ta emot ett diplom var Kerstin Gatu på Mora Folkhögskola. Kerstin får priset, för att ha gjort uttrycket "En skola för alla" till verklighet. Med rätt stöd och utbildning så har utvecklingsstörda fått tillgång till datorer och den nya digitala tekniken.




Bättre stöd till personer med kognitiva funktionshinder

En kognitiv funktionsnedsättning innebär som regel att en person har svårigheter att ta emot, bearbeta och förmedla information, vilket påverkar det dagliga livet och förmågan att medverka i samhället. Det har saknats standarder för hjälpmedel på kognitionsområdet, till exempel för grundläggande funktioner, sättet att visualisera tid och gemensam terminologi. Arbetet är i full gång med att ta fram globala standarder på området.

Lärare måste bli mer visuella- åt alla håll

”De flesta elever, diagnos eller inte, behöver ”se med ögat” och inte bara ställas inför krav att ”se med tanken”. Vi måste lyfta ut det abstrakta och göra det konkret och visuellt.” säger Kenth Hedevåg, specialpedagog.


Ancon Assist kassasystem med sedlar och mynt


Nu har de nya sedlarna börjat strömma in och för er som använder Ancon Assist i ert arbete har nu säkert redan gjort er uppdatering för att få det nya utseendet för de nya sedlarna. Några har valt att fortsätta använda de gamla Visuella kassorna men behöver då ha separata lösningar för att få de nya sedlarna att åskådliggöras på olika sätt. Klicka på länken så ser du hur de nya sedlarna ser ut i den nya layouten och se hur du kan välja att få det åskådliggjort. Många börjar idag använda kortläsare som i sig är en bra anpassning om den är integrerad. Ancon AB har en egen kortläsare som är en av de enklaste på marknaden att hantera. Du kan också leasa din Ancon Assist kassa vilket många har valt som alternativ.
Kika mer hur den ser ut här. Här kan du också se alla de platser i landet där Ancon Assist finns ifall du vill göra studiebesök www.flexenita.blogspot.com 

 Gör dig kommunikation tillgänglig 

Tillgänglig information Hur gör man?  Här kommer tips från Sveriges Kommunikatörer. 12 tips för tillgänglig kommunikation Tillgänglig kommunikation handlar om att alla, oavsett funktionsvariation, ska kunna ta del av information. Här nedan har Sveriges Kommunikatörer listat 12 tips du kan använda dig av för att göra din kommunikation mer tillgänglig.  


Vill du träna upp din logiska tankeförmåga?

Här kommer månadens tankegåta. Kommer du på svaret kan du mejla in dina svar till
info@kognitivcentrum.se

 

 Skapa eget bildstöd

Det här är en kort version av den tidigare filmen om bildstod.se (http://youtu.be/H6IVTYWkijk). I den här filmen fokuserar vi endast på hur man skapar egna bildstöd med bildbasbilder och egna bilder.

Fotokalendern

Fotokalendern har skapats för att ge personer med kommunikativ funktionsnesättning möjlighet att vara delaktiga och aktiva i återberättande. Kalendern kan fungera som stöd för att knyta ett samtal till tid och rum med hjälp av foton. Den kan också fungera som stöd för att minnas vad man gjort, sätta ord på vad man varit med om och/eller kunna göra återberättandet sammanhängande.

Flexénitas egen bokhandel

"Soloföretagaren - Konsten att driva ett soloföretag - och ändå ha ett liv" Den här boken är till för att stötta dig och se till att du får det soloföretag du drömmer om. Du får tips om hur du puttar dig själv framåt när det behövs, lyfter dig själv när det går dåligt och motiverar dig dig att ta nya steg framåt. Det jag kan lova dig är att du kommer att få konkreta tips om hur du gör ditt soloföretagande smidigare och mer balanserat så att du får bättre kontroll och kan bestämma mer om hur ditt företagarliv ska se ut. Jag vill att du ska känna dig säkrare, tryggare och gladare när du har läst boken.

Här är en del av vad du får:


  • Hur du blir en fantastisk chef över dig själv
  • Hur du startar och avslutar dina dagar som en superhjälte
  • 84 smarta tips om hur du får fart på din arbetsvecka

  • 37 enkla sätt som visar hur får fart när du inte känner för att jobba
  • Hur du sätter mål som DU bryr dig om
  • Så tar du hand om dig själv när det blåser motvind
  •  

    Mässor



      Gratis telefonrådgivning

      Susanne Barkvik erbjuder Gratis telefonrådgivning. Har du några frågor kring arbetsplatsanpassningar, produkter, nya ideér, samarbeten som kan skapa möjligheter för personer med kognitiva funktionsnedsättningar är du välkommen att slå en signal. Du kan också sända ett meil till info@flexenita.se

      Tips! Har du något spännande som du vill berätta eller som du vill dela med dig av här i nyhetsbrevet får du gärna skriva några rader till mig. 

      Du kan följa Flexénita på LinkeIn, Twitter och Facebook, sök på flexénita. Självklart får du dela med dig av egna erfarenheter och sådant som andra kan finna intressant att få veta mer.
       

      PS. Känner du någon som du tror vill prenumerera på detta nyhetsbrev kan du gärna dela det  vidare eller klicka på länken här så får du ett nyhetsbrev brev innan alla andra får det.
      info@flexenita.se


      GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR
       

       

       

       

       






























      Inga kommentarer:

      Skicka en kommentar