söndag 1 november 2015

Flexénitas nyhetsbrev oktober-november











Hej!
Hur har du det i höstmörkret? Hoppas du haft en fin allhelgonahelg och kanske varit lite ledig. Vintertiden är här men fortfarande så kan man njuta av härliga dagar med sol. Så passa på att gå ut när det är ljust. Läste nyligen att det vore bra om vi inte hade vintertid för då skulle vi vinna fler ljusa timmar på dygnet av vår vakna tid. kanske inte så fel med tanke på att vi har denna mörka tid framför oss ett tag innan det vänder igen. Själv försöker jag ta mig en golfrunda varje vecka så länge jag kan, jag njuter av att vara ute i naturen och har inte så stora krav på att "sänka mitt handikapp", däremot är det roligt att se vad golfklubbar ute i landet gör för att öka tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning.
Mer om det kan du läsa längre ned i nyhetsbrevet.

Nå väl vad händer på området IT teknik och funktionshinder?
Lite smått och gott ska jag försöka förmedla till dig med förhoppning om att du hittar något som passar dig.

Appen HÅLL KOLL KALENDER

Få kontroll över din dag med HållKoll kalender. Viktiga funktioner samlade på en plats: kalender, timer, checklista och stödpersoner. Prova Håll Koll Kalender  kostnadsfritt under 2 veckor. Därefter är endast kalenderfunktionen tillgänglig. Om du vill ha samtliga funktioner (premiumversion) betalar du per månad eller en gång per år. I premiumversionen ingår kalender där du kan lägga in bilder och koppla funktioner såsom timer och checklista till händelser. I premiumversionen ingår även möjligheten att bjuda in 5 st stödpersoner.
Ladda ned appen här och prova i två veckor

Appen Matglad nominerat till Sveapriset 2015 

Vi gläds åt att Matgladappen är en av tre nominerade till SveaPriset 2015, och tävlar om äran och 500 000 kronor. Matgladappen är en helt ny sorts kokbok med härliga matbilder och instruktioner steg-för-steg, som kostnadsfritt laddas ner till telefonen eller surfplattan. Och nu har appen tillsammans med två andra kandidater nominerats till SveaPriset 2015. SveaPriset instiftades av Kvalitetsmässan 2007 tillsammans med Socialdepartementet för att stimulera it-innovationer i vården. Det är en framåtriktad utmärkelse, som vill göra skillnad genom att belöna den bästa innovationsidén inom eHälsa.

NavMem - Navigationsstöd för personer med minnessvårigheter

NavMem är ett EU-projekt i samarbete mellan Svenska Stroke-förbundet, Lunds universitet, det svenska företaget Astando och Europeiska partners i Nederländerna och Tyskland. Projektet finansieras av EU-kommissionen inom ramen för programmet Ambient Assisted Living (AAL) och Verket för Innovations-system. Det praktiska arbetet genomförs av forskare vid Certec i samarbete med Strokeföreningen i Malmö, Astando AB, OFFIS, SIEMENS och Roessingh Research and Development. Syftet med projektet är att utveckla ett system som ökar möjligheterna för personer med minnes-svårigheter att röra sig utomhus, som minskar rädslan för att tappa bort sig men utan att ge dem en känsla av att de går i ledband. Målgruppen är personer som lider av minnesstörningar till följd av att de drabbats av stroke eller andra sjukdomar som påverkar minnet/orienteringsförmågan. Avsikten är att vårt system skall vara ett enkelt navigeringssystem som skall passa även den som inte har minnesproblem.

Folkbildningsnätet utvecklar Easy Mail

Folkbildningsnätets fortsätter att utveckla digitala verktyg för folkhögskolorna i samarbete med sina samarbetspartners.  Easy Mail är ett av verktygen. Att använda epost är inte så lätt när man har stora problem med att läsa och skriva - det kan gälla funktionsnedsättningar av olika slag. Men även personer som är nya i Sverige, med både brister i svenska språket och läs- och skrivsvårigheter, kan ha svårt att kommunicera med epost. Easy mail är ett förenklat epostsystem där bilder och röstinspelningar spelar en stor roll. Programmet är svenskutvecklat och Folkbildningsnätet har nu tagit ansvaret för vidare utveckling, detta i samarbete med företaget PBDesign och Kerstin Gatu, projektledare och lärare på Mora folkhögskola. Under hösten 2015 kommer utvecklingen av en helt webbaserad tjänst att färdigställas och göras klart för drift.

Robot ska hjälpa äldre i hemmet

I framtiden kan vi alla ha en egen robot hemma, i alla fall om forskarna i Lund får som de vill. 89-åriga Ella Lundström i Helsingborg är först i Sverige med att testa prototypen Hobbit. Man hinner inte sitta och tänka på döden när man har en robot, säger 89-åriga Ella Lundström och skrattar.Hon kallar på den från vardagsrummet med en knapptryckning.
– Kommer till dig!, svarar Hobbit och rullar ut från sin laddningsstation i sovrummet.
Tanken är att roboten Hobbit ska kunna göra allt från att larma vid en fallolycka och hämta mediciner, till att hålla i ett träningspass.
– Den är byggd för äldre personer i hemmet. Förhoppningsvis känner man sig mer självständig, har mer kontroll hemma och att roboten kan hjälpa en. Den kan också vara en viss stimulans, att man får lite underhållning, säger Susanne Frennert, doktorand i Designvetenskaper vid Lunds Tekniska Högskola.

Ancon Assist  kassasystem med nya sedlar och mynt

Nu har de nya sedlarna börjat strömma in och för er som använder Ancon Assist i ert arbete har nu säkert redan gjort er uppdatering för att få det nya utseendet för de nya sedlarna. Några har valt att fortsätta använda de gamla Visuella kassorna men behöver då ha separata lösningar för att få de nya sedlarna att åskådliggöras på olika sätt. Klicka på länken så ser du hur de nya sedlarna ser ut i den nya layouten och se hur du kan välja att få det åskådliggjort. Många börjar idag använda kortläsare som i sig är en bra anpassning om den är integrerad. Ancon AB har en egen kortläsare som är en av de enklaste på marknaden att hantera. Du kan också leasa din Ancon Assist kassa vilket många har valt som alternativ.
Kika mer hur den ser ut här. Här kan du också se alla de platser i landet där Ancon Assist finns ifall du vill göra studiebesök www.flexenita.blogspot.com 

12 tips för tillgänglig information

Så gör du din information mer tillgänglig. Tillgänglig kommunikation handlar om att alla, oavsett funktionsvariation, ska kunna ta del av information. Här nedan har Sveriges Kommunikatörer listat 12 tips du kan använda dig av för att göra din kommunikation mer tillgänglig. Bara att ta för sig!

Funktionsnedsatta på Golf.se

Golf är en fantastisk fritidsaktivitet och sport för personer med funktionsnedsättning. Golfklubbar arbetar allt mer med att göra sina  anläggningar tillgängliga för flera. Här får du tips på hur ett antal anläggningar arbetar. Har du och din klubb fler exempel, kontakta Anders Hammarström, anders@golfutveckling.se

Alla kan och vill mera

Fotboll, gympa, bowling. Visst går det att idrotta med funktionshinder. En ny utställning på Idrottsmuseet manar fler föreningar att bredda sig.Utställningen "Alla kan" invigdes på lördagen och visas på Idrottsmuseet ända till februari nästa år. – Vi vill visa möjligheterna i Helsingborgs föreningsliv, säger Gert Hellstrand, utvecklingsledare inom Omsorg Helsingborg. Glimten har erbjudit idrott för funktionshindrade under många år. På senare tid har allmänna idrottsföreningar börjat intressera sig. Ling ordnar gympa för funktionshindrade en gång i veckan. Allra längst har kanske Ramlös Södra IF kommit, som varje år ordnar kändismatch i fotboll tillsammans med funktionshindrade och erbjuder träning i flera sporter. – Mottot är att alla kan, på egna villkor, säger Gert Hellstrand.

Digitalhälsan- en webbsida med fokus på bättre kognitiv hälsa 

Rätt mängd med cellenergi och NTC kommer att spegla din hälsa. Vi kan aldrig må bättre än våra celler. Cellerna är en av de minsta fungerande enheterna i kroppen.  Är energinivån i cellerna låg, är den även låg hos oss. Varje cell kommunicerar med hela kroppen. Barn som äter en mer växtbaserad kost uppvisar bättre resultat avseende hjärnans funktioner (kognition). Detta enligt en ny studie som publicerats online i tidskriften British Journal of Nutrition.Barns kognitiva förmåga

 

Vill du träna upp din logiska tankeförmåga?

Här kommer månadens tankegåta. Kommer du på svaret kan du mejla in dina svar till
info@kognitivcentrum.se
 

NPF Guiden

Kunskapsbristen kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) i kombination med bristande samhällsresurser och samordning gör att många barn och unga med NPF inte får den hjälp de behöver. På Trygg-Hansa försäkrar vi hälften av alla individuellt försäkrade barn och varje dag möter vi föräldrar till barn och unga med NPF - vår förhoppning är att denna sajt, npfguiden, ska kunna hjälpa fler med vägledning och kunskap.

Grafiska symboler - Publika informationssymboler för ökad tillgänglighet utifrån konceptet Design för alla

Nu finns det en ny uppdaterad standard!
Denna standard innehåller publika informationssymboler som kompletterar de symboler som finns i SS-ISO 7001. Symbolerna i denna standard är utvecklade enligt konceptet Design för Alla. Standarden presenterar ytterligare symboler i de sex befintliga kategorierna i SS-ISO 7001 samt ytterligare en kategori Tillgänglighet. ISO 7001 har följande sex kategorier; Offentliga inrättningar, Transportinrättningar, Turism, Kultur och kulturarv, Sport och friluftsliv, Kommersiella inrättningar, Allmänhetens beteende.
De grafiska symbolerna i denna standard avser att underlätta ickeverbal information exempelvis i broschyrer och på orienteringskartor samt i byggnader och på andra platser som används av allmänheten. Grafiska symboler kan användas tillsammans med eller i stället för text. Sammanhanget bidrar till förståelse.
OBS!  Symbolerna i standarden kan köpas digitalt i formaten eps, png och tif. Symbolerna säljs styckevis. 

  Flexénitas egen bokhandel

"469 snabba tips som ökar försäljningen på din sajt"
Nu kommer verktyget som hjälper dig att tjäna mer pengar på din internetbutik. Boken ger dig snabba konkreta tips som du kan använda direkt för att få försäljningen att öka. En bok full av idéer för dig som vill sälja mer på nätet - fri från babbel. Här är några av de tips du får:




  • 59 idéer som hjälper kunderna att köpa NU
  • 15 sätt att få kunderna att köpa lite mer varje gång
  • Tips som hjälper dig att hjälpa kunderna att komma tillbaka
  • 10 sätt att öka det upplevda värdet av gratisgrejor
  • 47 vanliga skäl till varför de flesta internetbutiker inte säljer
  • Så får du besökarna att lita på dig
  • Så skryter du på rätt sätt
  • Uppfyll dina besökares grundkrav och börja sälja
  •  

    Mässor

     

    Gratis telefonrådgivning

    Susanne Barkvik erbjuder Gratis telefonrådgivning. Har du några frågor kring arbetsplatsanpassningar, produkter, nya ideér, samarbeten som kan skapa möjligheter för personer med kognitiva funktionsnedsättningar är du välkommen att slå en signal. Du kan också sända ett meil till info@flexenita.se

    Tips! Har du något spännande som du vill berätta eller som du vill dela med dig av här i nyhetsbrevet får du gärna skriva några rader till mig. 

    Du kan följa Flexénita på LinkeIn, Twitter och Facebook, sök på flexénita. Självklart får du dela med dig av egna erfarenheter och sådant som andra kan finna intressant att få veta mer.
     

    PS. Känner du någon som du tror vill prenumerera på detta nyhetsbrev kan du gärna dela det  vidare eller klicka på länken här så får du ett nyhetsbrev brev innan alla andra får det.
    info@flexenita.se

    "När vi uttrycker vår tacksamhet, får vi aldrig glömma att den högsta uppskattningen inte är att uttala ord, utan att leva efter dem."
    - John F. Kennedy
     












    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar