tisdag 18 augusti 2015

Flexénitas nyhetsbrev augusti

Det är skönt med sommar eller  hur?
Och den kom äntligen sent om sider....eller den har kanske inte riktigt börjat i år, vet inte hur du haft det men hoppas du njutit lite av ledighet. Ledighet med lite annat att göra är väl en slags semester där man får tid att prova något annat. 
Först nu i augusti tog jag mitt första dopp i 22 grader, mer än så blir det nog inte, vi får se.

Under sommaren stannar Sverige till känns det som men lite nyheter kommer det här i alla fall. 


Myndigheter nobba funktionshindrade


Privata arbetsgivare anställer mer än tre gånger så många personer med funktionshinder som offentliga arbetsgivare.- Det är för bedrövligt att inte myndigheter anställer fler, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S). Sedan våren 2008 har antalet arbetslösa med funktionsnedsättning nästan fördubblats.— Väldigt många vill jobba men får aldrig får chansen, säger Åsa Puide, som är rullstolsburen på grund av en medfödd sjukdom.


Samarbete med Telia


Under hösten planerar Region Västerbotten och Telia Healthcare att inleda pilottester av en ny digital hälsoteknik för ökad trygghet i hemmet. Pilottesterna ger oss möjlighet att i skarpt läge se hur tekniken fungerar för ett flertal digitala funktioner, men också att tillsammans med kommuner och brukare, utvärdera vilka delar som verkligen behövs, är önskvärda och få en bild av vad som ytterligare måste utvecklas, säger Anna Lassinantti, biträdande regiondirektör, Region Västerbotten.



Många är utestängda från webben-  Så kan tillgängligheten säkras


Internet fungerar mycket dåligt för personer med synnedsättning, enligt en undersökning TNS Sifo gjort på uppdrag av Synskadades Riksförbund.
Färre än hälften av medlemmarna hos förbundet använder internet dagligen. Var fjärde medlem har aldrig varit på nätet. 
För befolkningen i stort gäller att 75 procent använder nätet dagligen och mindre än var tionde gör det aldrig. Bristerna hos webbplatserna leder till att många utestängs från elektroniska tjänster, aktiviteter, nyheter och information. Synskadades riksförbund har fyra förslag på hur tillgängligheten kan förbättras.

Appar som stöd


Den här webbsidan utvecklas i projektet Appar för kommunikation som drivs av DART Kommunikations- och dataresurscenter i Göteborg tillsammans med flera brukarorganisationer och finansieras av Arvsfonden.
Smartphones och surfplattor har gjort sitt intåg i hjälpmedelsområdet och det finns nu många appar som personer med kommunikationssvårigheter kan använda för att underlätta sin kommunikation. Det finns hemsidor, bloggar och facebookgrupper som skriver om och diskuterar olika appar som hjälpmedel men det kan vara svårt att hitta rätt bland olika forum och skaffa sig information. Det övergripande målet med projektet är att öka och samla kunskap om hur smartphones och surfplattor kan anpassas med appar för att ge stöd i vardagen för personer med kommunikativa svårigheter.
Projektet går ut på att skapa ett nationellt webbforum som samlar appar för kommunikation och styrsätt för smartphones och surfplattor. Det är ett forum som är öppet för alla och bygger just på att många skriver om och även tycker till om appar. Det ska vara enkelt att söka information, jämföra och ta del av andras erfarenheter av appar. Projektet bidrar också till webbforumets innehåll genom att testa och utvärdera appar med användare och stödpersoner samt i nätverksgrupper. 


Två månader kvar till de nya sedlarna kommer


Senaste nytt om nya sedlar och mynt. Om två månader är det dags. Du som har kassasystemet Ancon Assist kommer i god tid kunna uppdatera till nya version.  Håll koll på din mail och  på FB så du hinner få det i tid.




Funkisbladet, en tidning för alla


Du har säkert hört att det är nyttigt att lösa korsord på äldre dagar för att hålla hjärnan igång. Men stämmer det? Vilka effekter har träning av hjärnan? Petra Sandberg har i sin avhandling undersökt korttids- och långtidseffekter av olika metoder för att träna människors minne och exekutiva funktioner hos unga och äldre vuxna. Anders Eriksson från Almunge har startat Funkisbladet. En tidning av funktionshindrade, om funktionshindrade men för alla.- Det känns jättebra, tanken har funnits länge att jag ska göra nåt. Tanken var att vi skulle bygga nåt så jag tog hjälp av min kompis Robert och byggde detta. Idén har funnits i två år men tidningen startade i förrgår. Den kommer att handla om allt från tillgänglighetsfrågor på offentliga platser till att vara förälder med en funktionsnedsättning.


Ancon Assist-det smarta kassasystemet


Tillgänglighet är vårt fokus för både för brukare och kund! Just nu ligger många kassautbildningar i planeringen. Det är många som har den äldre versionen av Visuella kassasystemet i sina verksamheter som  börjar förbereda sig för byte till nya kassor vartefter. Det som blir nytt i oktober är de nya utseendena på sedlarna samt att det kommer en ny 200 kr sedel. Detta gör att motsvarande sedel inte går att lägga in i systemet då det inte uppdateras längre. Efterfrågan blir allt större efter Ancon kassorna vilket är glädjande då så många personer kan jobba vid kassaterminalerna och det är ett professionellt redskap som ger professionellt arbete med resultatet i form av professionell personal.Varje verksamhet är unik och har sitt unika behov och  rutiner och behöver sin specifika anpassning. Efter mina dryga 350 anpassningar av kassor och som leg arbetsterapeut får ni många smarta tips och förslag hur ni kan forma kassans layout för just era behov. Vi går  tillsammans igenom de funktioner som användarna behöver få anpassade på bästa sätt allt från enskilda behov till  hel arbetsgrupp. Vi kikar också på miljön kring arbetsplatsen och kompletterar med tips för både användare och kund. Efter utbildningsdagen är kassan startklar för försäljning.  

Vill du göra besök på någon plats i landet där kassan finns kan du kika in på bloggen.
Vill du veta vad du behöver för att skaffa Ancon Assist Visuellt Kassastöd  kontakta mig Susanne på Flexénita. Du kan begära en offert kostnadsfritt info@flexenita.se





Ansök till Internetfonden med en videopitch


I dag öppnar vi Internetfonden för nya ansökningar. Nytt för den här ansökningsomgången är att alla får chans att förklara sin projektidé i en videopitch på två minuter som en del av sin ansökan. Video på nätet blir allt mer avancerat och kommer att stå för 80 procent av all internettrafik inom några år. Internetfonden hänger på video-trenden och uppmuntrar alla som skickar in en ansökan att bifoga en videopitch. 
Så här kan du tänka och göra när du planerar ditt projekt



Toalett app ger funktionshindrade möjlighet att resa


Toyota i Japan har utvecklat en app, som gör att rullstolsburna och andra med olika typer av funktions­nedsättningar lättare kan hitta anpassade toaletter utmed vägarna. För dem som har någon typ av funktionsnedsättning eller bara har behov av rullator kan bilresor innebära en utmaning, framförallt när det gäller att hitta toaletter som är anpassade och lättillgängliga. Därför har Toyota i samarbete med den japanska nonprofit-organisationen Iseshima Barrier Free Tour Center tagit fram appen Restroom Finder. I appen finns detaljerad information om vilka anpassade toaletter som finns utmed större vägar och hur de är utrustade. Förutom basinformation om var toaletterna finns, öppettider, tillgång till speciella parkeringsplatser och liknande, går det också att filtrera informationen efter t ex var det finns rullstols­ramper, ledstänger, vårdplatser, möjlighet att hantera stomipåsar och liknande. De olika platserna kan sedan läggas in som waypoints utefter en planerad rutt eller som destinationer.


Träningsprogram kan stärka kognitiva funktioner


Du har säkert hört att det är nyttigt att lösa korsord på äldre dagar för att hålla hjärnan igång. Men stämmer det? Vilka effekter har träning av hjärnan? Petra Sandberg har i sin avhandling undersökt korttids- och långtidseffekter av olika metoder för att träna människors minne och exekutiva funktioner hos unga och äldre vuxna.
Den förväntade livslängden ökar över hela världen. Men en åldrande befolkning innebär också utmaningar. En sådan utmaning är att minne och andra intellektuella – eller kognitiva – förmågor tenderar att försämras med ökad ålder, också i frånvaro av demens. 

Här kommer månadens tankegåta. Kommer du på svaret kan du mejla in dina svar till
info@kognitivcentrum.se 


Flexénitas egen bokhandel


Handbok i mobil marknadsföring- konkreta metoder du kan använda med en gång

Tänk dig att ha en direktlänk till dina kunders liv 24 timmar om dygnet. På bussen, på jobbet, i matkön och på stranden. Mobilen är en dröm för dig som marknadsförare.
I mobilen har du chansen att komma närmare dina kunder, öka kännedomen och sälja mer än någonsin tidigare. Men det kräver att du förstår mediet – och vet hur du ska gå till väga rent praktiskt. Allt det här är sådant som den här boken hjälper dig med.

 Den här boken hjälper dig att:
– Arbeta långsamt med mobilen för att nå dina affärsmål.
– Skapa en effektiv dialog med dina kunder ända ner på individnivå.
– Kommunicera effektivt i ett litet format.
– Ta fram appar som hjälper dig att komma närmare dina kunder.
– Dra nytta av geografisk information för att sälja mer.
– Koppla ihop den mobilen med den fysiska verkligheten.
– Ta del av de viktigaste mobila trenderna idag.

Gratis Telefonrådgivning


Susanne Barkvik erbjuder Gratis telefonrådgivningHar du några frågor kring arbetsplatsanpassningar, produkter, nya ideér, samarbeten som kan skapa möjligheter för personer med kognitiva funktionsnedsättningar är du välkommen att slå en signal. Du kan också sända ett meil till info@flexenita.se 


Tips! Har du något spännande som du vill berätta eller som du vill dela med dig av här i nyhetsbrevet får du gärna skriva några rader till mig. 
Du kan följa Flexénita på LinkeIn, Twitter och Facebook, sök på flexénita.
Självklart får du dela med dig av egna erfarenheter och sådant som andra kan finna intressant att få veta mer.
 

PS. Känner du någon som du tror vill prenumerera på detta nyhetsbrev kan du sgärna dela det t vidare eller klicka på länken här så får du ett nyhetsbrev brev innan alla andra får det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar