måndag 1 juni 2015

Flexénitas nyhetsbrev juni














Hej!
Väntar du också på sommaren? Ja om du visste vad snopen jag känner mig på denna våren. Vackert och grönt är det så det nästan sticker i ögonen men värmen lyser med sin frånvaro mestadels.Nåväl laddar ändå för att snart ha semester men det kommer alltid lika snabbt inpå och det är alltid rätt mycket att avklara på jobbet innan lugnet kan sprida sig. Men bad till midsommar......nej inte för mig....
Jag laddar nu för en höst med många spännande resor ute i landet och med många Ancon Assist kassor som nu ligger startklara för anpassning. En hel del andra spännande uppdrag väntar också så en innehållsrik höst väntar. Men här kommer lite nyheter! 
Ha det så skönt i hängmattan!

 

Appar som stöd

Den här webbsidan är framtagen för att hjälpa till att hitta information kring appar som stöd för kommunikation, tid eller planering. Här kan du söka efter, bläddra och själv tipsa om appar du tycker är bra. Den här webbsidan utvecklas i projektet Appar för kommunikation som drivs av DART Kommunikations- och dataresurscenter i Göteborg tillsammans med flera brukarorganisationer och finansieras av Arvsfonden

Hur gör man en webbplats tillgänglig för personer med kognitiva funktionsnedsättningar?

Karde AS i Norge har många intressanta projekt bland annat denna vägleding "IKT för alla - tillgängliga webbplatser för personer med kognitiva funktionsnedsättningar".


Arvsfondsprojekt i Mora 

I veckan som gick besökte Arvsfonden projektet Anpassad IT - vägen till digital delaktighet. Syftet med projektet är att ge unga vuxna med måttlig utvecklingsstörning möjlighet att använda datorn som redskap att kommunicera och dokumentera. En distansutbildning med 12 platser har skapats vid Mora Folkhögskola. Deltagarna kommer till skolan en vecka per månad och deltar i kursen som har olika teman såsom hälsa, kultur, natur och medborgarskap. I projektet har skapats en webbaserad utbildning för deltagarna och deras stödpersoner och en webbsida har tagits fram.


Helt rätt- film om privatekonomi och konsumenträttigheter

Fem korta filmavsnitt om privatekonomi och konsumenträttigheter med en tillhörande lärarhandledning.Årskurs 7-9 grundsärskolan, men en film alla borde se. I filmen Helt rätt får vi träffa Malin, Henning och Sebastian som ger oss smarta tips på hur du undviker att bli blåst på pengar och rättigheter.
I produktionen har vi samarbetat med lärare och elever på grundsärskolan och gymnasiesärskolan, och även FUB (För barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning) och SPSM (Specialpedagogiska skolmyndigheten).

Mårten springer Maraton med funktionshindrade barn 

Glädjeknuff bygger på en fransk förlaga där idén är att ge barn med allvarliga funktionshinder chansen att göra saker de normalt sett inte kan. Som att springa ett maraton.Mårten Thorslund är en av cirka tio löpare som hjälps åt att putta vagnen på lördag. Och känslan hos medlöparna blir väldigt direkt.
– Barnen visar väldigt tydligt med sitt kroppsspråk att de tycker att det är roligt.
Mårten grundade Glädjeknuff tillsammans med tre andra för att göra nåt bra för någon som inte själv kan springa. – Jag tycker om att få inkludera barnen i ett sammanhang som de annars inte skulle kunna få tillgång till. Och det är belönande.

Toalettapp ger fler funktionshindrade möjlighet att resa

Toyota i Japan har utvecklat en app, som gör att rullstolsburna och andra med olika typer av funktions­nedsättningar lättare kan hitta anpassade toaletter utmed vägarna.
För dem som har någon typ av funktionsnedsättning eller bara har behov av rullator kan bilresor innebära en utmaning, framförallt när det gäller att hitta toaletter som är anpassade och lättillgängliga. Därför har Toyota i samarbete med den japanska nonprofit-organisationen Iseshima Barrier Free Tour Center tagit fram appen Restroom Finder.
I appen finns detaljerad information om vilka anpassade toaletter som finns utmed större vägar och hur de är utrustade. Förutom basinformation om var toaletterna finns, öppettider, tillgång till speciella parkeringsplatser och liknande, går det också att filtrera informationen efter t ex var det finns rullstols­ramper, ledstänger, vårdplatser, möjlighet att hantera stomipåsar och liknande. De olika platserna kan sedan läggas in som waypoints utefter en planerad rutt eller som destinationer.

 

Smarta Saker-tidsfördriv på semestern kanske?

Med dagens teknik glömmer vi ofta bort de små och praktiska sakerna vi fortfarande använder oss av varje dag. Men när vi stannar upp ett tag och funderar kring gemet vi håller handen, ställer vi oss även ofta frågan: "Men vem var det som kom på det?"
Detta quiz är en hyllning till just alla dessa vardagliga ting vi använder varje dag och deras uppfinnare som förtjänar lite mer uppmärksamhet! Förutom rätt svar, serveras det även rolig kuriosa kring tinget och uppfinnaren. Med 110 quizkort kan du fylla många kvällar med rolig och matnyttig information om de smarta vardagsuppfinningarna som förtjänar att hyllas och lyftas fram.


Ancon Assist-det smarta kassasystemet

Tillgänglighet är vårt fokus för både för brukare och kund!

Just nu ligger många kassautbildningar i planeringen. Det är många som har den äldre versionen av Visuella kassasystemet i sina verksamheter som  börjar förbereda sig för byte till nya kassor vartefter. Det som blir nytt i oktober är de nya utseendena på sedlarna samt att det kommer en ny 200 kr sedel. Detta gör att motsvarande sedel inte går att lägga in i systemet då det inte uppdateras längre.
Efterfrågan blir allt större efter Ancon kassorna vilket är glädjande då så många personer kan jobba vid kassaterminalerna och det är ett professionellt redskap som ger professionellt arbete med resultatet i form av professionell personal.Varje verksamhet är unik och har sitt unika behov och  rutiner och behöver sin specifika anpassning.
Efter mina dryga 350 anpassningar av kassor och som leg arbetsterapeut får ni många smarta tips och förslag hur ni kan forma kassans layout för just era behov. Vi går  tillsammans igenom de funktioner som användarna behöver få anpassade på bästa sätt allt från enskilda behov till  hel arbetsgrupp.. Vi kikar också på miljön kring arbetsplatsen och kompletterar med tips för både användare och kund.
Efter utbildningsdagen är kassan startklar för försäljning.  

Vill du göra besök på någon plats i landet där kassan finns kan du kika in på bloggen.
Vill du veta vad du behöver för att skaffa Ancon Assist Visuellt Kassastöd  kontakta mig Susanne på Flexénita. Du kan begära en offert kostnadsfritt info@flexenita.se
 

Här i bloggen kan du följa allt om Ancon Assist kassastöd

 

 

 

 

 

 

 

Vill du träna upp din logiska tankeförmåga? 

Här kommer månadens tankegåta. Kommer du på svaret kan du mejla in dina svar till info@kognitivcentrum.se

Så ser Tidplanen för mynt och sedelbyte i kassasystemen med start i oktober 2015

Denna tidplan gäller för dig som har Ancon Assist kassasystem. Vi kommer i god tid att påminna er om när det är dags att uppdatera Ancon Assistkassor i era verksamheter. Som vanligt så gäller det för er att koppla upp er mot Ancon support så sköter de allt jobbet. 
*Till er som har den "gamla Visuella kassan" från Ledenförlaget kvar i era verksamheter behöver ni hitta nya lösningar eftersom det kassasystemet inte uppdateras längre. Kontakta Susanne Barkvik , susanne.barkvik@flexenita.se för närmare information mobil;  0705349017
 

Tillgänglighet i fokus över hela landet

Under april till juni granskar och informerar Arbetsmiljöverket om tillgänglighet på arbetsplatser i hela landet. Målet är en bättre arbetsmiljö för alla och specifikt för personer med funktionsnedsättningar.– Psykisk ohälsa står för nästan fyrtio procent av alla sjukskrivningar. Genom att arbeta förebyggande med att förbättra tillgängligheten på arbetsplatsen kan sjukskrivningar undvikas och de som är sjukskrivna lättare kan återgå till arbetet, säger Charlotta Håkansson, arbetsmiljöinspektör och projektledare. 

 

Flexénitas egen bokhandel

"28 steg till en säljande hemsida"
Tänker du pyssla med att bygga hemsidor på semestern? Då kan denna boken passa för dig!
Det här är boken för dig som vill ha ett konkret redskap för att bygga en ny eller göra om en sajt som redan finns. Boken ger dig hela resan från att besökaren kommer till att köp görs. Du får lära dig exakt hur du ska göra under den resan, hur sajten kan jobba som din allra bästa säljare. Du behöver inga förkunskaper. Boken är skriven för dig som vill sälja mer eller dra in fler kunder, inte för att du tekniskt ska kunna bygga en sajt.



 

Mässor 

 

Gratis Telefonrådgivning

Susanne Barkvik erbjuder Gratis telefonrådgivning. Har du några frågor kring arbetsplatsanpassningar, produkter, nya ideér, samarbeten som kan skapa möjligheter för personer med kognitiva funktionsnedsättningar är du välkommen att slå en signal. Du kan också sända ett meil till info@flexenita.se
Tips! Har du något spännande som du vill berätta eller som du vill dela med dig av här i nyhetsbrevet får du gärna skriva några rader till mig.
Du kan följa Flexénita på LinkeIn, Twitter och Facebook, sök på flexénita.

Självklart får du dela med dig av egna erfarenheter och sådant som andra kan finna intressant att få veta mer.

PS. Känner du någon som du tror vill prenumerera på detta nyhetsbrev kan du sända det vidare eller klicka på länken här så får du ett brev innan alla andra får det.

Vill passa på att önska dig en riktigt 
Trevlig midsommar med  sol, värme och lite god mat!
Hälsningar
Susanne 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar