torsdag 9 april 2015

Flexénitas nyhetsbrev april 2015

Hej i vårsolen!

Nu är våren här....allting står och väntar på bara lite varmare väder. Hoppas du haft en härlig påsk. Känns skönt med flera långa härliga dagar. Själv har jag slappat och försökt att inte göra så mycket (eftersom jag annars gör det) och det är en träning det också. Det blev en hel del trädgårdsarbete i solen vilket är härligt för sinnet och kroppen. Här är mitt paradis!


Till lite nyheter då...


FKS Inspirationsdagar 2015 blev oerhört lyckat. Eftersom jag är en i styrelsen för arrangemanget känner vi oss väldigt nöjda och också glada att få träffa så många av våra medlemmar, många gamla men också många nya.  Tänkte samla några av de intressanta produkter som jag tycker visades i vår utställning.
Du kan själv kika på vilka som ställde ut och också ta del av några av presentationerna från de flesta av föreläsarna.Utställare och presentationer FKS Inspirationsdagar 2015
Du kan också följa FKS på Facebook så ser du en massa fina bilder från konferensen


Abilia

Anpassad smartphone för personer med kognitiv nedsättning. Handi Defy+ är en smartphone med programvara som är anpassad för personer med kognitiva funktionsnedsättningar.

Comai

Dialog Bas stödjer användaren i att göra val, förtydliga val och minnas vad som vi gjorde och samtalade om igår. Dialog Bas inspirerar och motiverar till samtal och ökar delaktigheten.
Du kan kostnadsfritt kan prova Dialog Bas . Ladda ned Dialog Comai Bas från AppStore

Ergonova AB

ErgoNova Gungstolen är en modern gungstol. Den har tre automatiska program med försiktiga rörelser. Den kan ställas in efter varje användares specifika behov och är en fantastiskt skön och rogivande gungstol. Den är inte större än en vanlig fåtölj och tack vare hjulen är den enkel att flytta.

Hushållssällskapet

Matglad är en helt ny variant av kokbok med härliga matbilder och instruktioner steg-för-steg, som laddas ner till telefonen eller till surfplattan. Den kostnadsfria appen finns att ladda ner från appstore för iPad, iPhone och snart Android och kompletteras med webbplatsen www.matglad.nu.

ICAP

CAP är ett kunskap- och produktföretag som med IT som främsta verktyg skapar lösningar för varje individ med funktionshinder. Vi hjälper till att utreda, konfigurera, utbilda och ge support för hållbara IT-lösningar på arbetsplatser, skolor eller hemma. Bildtext: flicka som håller klarinett framför The Lime Lighter Presto modellen som visar en förstoring av noter. Hon behöver inte kämpa för att få se noterna längre.  

Iris Hjälpmedel

Iris i-Reader är det perfekta hjälpmedlet för personer som har problem att få tryckt text uppläst. Mycket enklare än så här kan det inte bli.i-Reader är lämplig för synskadade, personer med läs- och skrivsvårigheter av andra skäl och för dem som vill uppnå maximal tillgänglighet.

Jenny Ström, Villa Vital

Se videoklippet på intervju med bla Jenny Ström i TV4 nyhetsmorgon  om ADHD som riskdiagnos.
Jenny är fullt normal med på ett annorlunda sätt och är  expert på kognitiva funktionsvariationer. Läs om de hjälpmedel Jenny visade i utställningen.

Kom i Kapp

Classic-serien består av de täcken i sortimentet som inte innehåller plastbollar.Protac bolltäcke Classic PolypropylenFyllningen i detta täcke består av ett granulat som ger en känsla av en stor vetekudde eller gammalt vaddtäcke. Detta täcke ger ett måttligt taktilt stimuli, då man inte får det punktvisa trycket. Istället får man ett tungt täcke med mer "vanlig täckeskänsla". 

Ord och Bild Uppsala

Behöver du en enkel almanacka? Vi har tagit bort onödig information som namnsdagar.Varje dag är indelad i tre rader som hjälper dig att skilja på förmiddag, eftermiddag och kväll. OrdBild är en daglig verksamhet i Uppsala kommunen. OrdBild tillverkar bildstöd efter beställning.De tar emot beställningar från alla som har behov av bildstöd oavsett var i landet du bor.

Provista 

Fibertäcket Futura är ett tyngdtäcke och ett sinnesstimulerande kognitivt hjälpmedel. Fibertäcket är unikt för att det är mjukt och har följsamma och omslutande egenskaper som ger en känsla av trygghet och lugn. Till skillnad från andra tyngdtäcken ger Fibertäcket ett jämnt tryck över hela kroppen.


Somna

Kedjevästen är en dagprodukt som precis som Kedjetäcket påverkar det taktila och proprioceptiva sinnena. Genom att spänna åt den viktade västen får man både en tryck- och viktfunktion. Med Kedjevästens hjälp får man samma lugnande, fokuserande effekt, i en bärbar form, som Kedjetäcket ger nattetid. Västen kan användas under eller utanpå andra kläder. Med en lös tröja eller jacka utanpå märks den knappt.

Trollreda Resurscenter 

Min Tid innehåller flera olika pedagogiska hjälpmedel som kan kombineras på olika sätt och användas efter varje elevs förmågor och förutsättningar att hantera tids varaktighet. Det är eleverna, framförallt i särskolan, som ska undersöka tidsmängder i deras egen vardag. Hjälpmedlen i Min Tid arbetar med att göra tiden synlig och greppbar. Eleverna ska samla och dokumentera sina erfarenheter av tid. Med hjälp av Min Tid får eleverna begrepp för tiden som de kan använda i samtal med andra elever men också med lärare och vuxna. Min Tid säljs av Abilia.

Flexénita AB

FlexiLager ny version.  FlexiLager är ett visuellt datorprogram som bygger på bilder/symboler föra att göra arbetsuppgifter konkreta och tydliga för personer som har svårigheter att läsa, skriva, räkna mm. FlexiLager skapar möjligheter för personer att självständigt sköta lager och förrådshantering.  Man kan hålla koll på vad som finns i lagret och hur mycket som finns av varje vara/produkt/artikel. Likaså kan man tydligt se när en vara börjar ta slut och när man ska göra nya beställningar. Datorprogrammet kan användas inom en mängd produktområden såsom livsmedel, kontorsmateriel, hjälpmedel, förbrukningsartiklar mm.

 
Ancon assist-det smarta kassasystemet

 

Året startade med rivstart. Just nu ligger många kassa  utbildningar i planeringen. Många som har den äldre versionen av Visuella kassasystem börjar förbereda för byte till nya kassor.
Efterfrågan blir allt större vilket är glädjande då så många personer kan jobba vid kassaterminalerna och det är ett professionellt redskap som ger professionellt arbete med resultatet i form av professionell personal.Vad mer kan man begära? Varje verksamhet är unik och har sitt unika behov och  rutiner och behöver sin specifika anpassning. Denna specifika hjälp får du av oss och du är redo att starta redan dagen efter anpassningen. Vill du göra besök på någon plats i landet där kassan finns kan du kika in på bloggen.
Vill du veta vad du behöver för att skaffa Ancon Assist Visuellt Kassastöd  kontakta mig Susanne på Flexénita. Du kan begära en offert kostnadsfritt info@flexenita.se
Här i bloggen kan du följa allt om Ancon Assist kassastöd

Picture MYLife 

Den 10 april kommer vi att lansera picturemylife.se som en betaltjänst med möjlighet att prenumerera på våra verktyg Dagboken och Torget. Vi arbetar samtidigt vidare med att ta fram nya kognitiva hjälpmedel och siktar på att ha bildbaserade Scheman färdiga lagom till höstterminen i år.
Här kan du registrera dig och prova dagboken gratis i två veckor 
 

Flexénitas egen bokhandel 

"Affärsideer för dig 2015" 

Dags att lämna hamsterhjulet. Det här är det perfekta verktyget för dig som vill starta eget men inte har hittat den rätta affärsidén än - och naturligtvis för dig som älskar idéer och kanske vill kompletta ditt eget företag med något nytt. Beställ ditt ex. här: 


Här är en del av innehållet:






  • 150 aktuella affärsidéer att välja mellan
  • Vad är en bra affärsidé?
  • Vad är inte en bra affärsidé?
  • Konkreta tips som gör att du kommer igång snabbare
  • Affärsidéer för internet
  • Affärsidéer för tjänsteföretag
  • Produktidéer
  • Affärsidéer på distans
  • Affärsidéer på kulturområdet
  • Affärsidéer för dig som vill jobba hemma
  • Affärsidéer som är konstiga att de inte redan finns
  • Bra affärsidéer för dig som vill komma igång snabbt
  • Affärsidéer inom tillverkning
  • Och mycket mer....... 
  •  

    Ny kampanj för ökad delaktighet


    För ett år sedan fick Sverige svidande kritik av FN:s övervakningskommitté.
    Nu vill regeringen se till att FN-konventionen om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning får större genomslag.

    På onsdagen fick Myndigheten för delaktighet, MFD, i uppdrag att göra en kommunikationssatsning på att öka kunskapen om FN-konventionen. Uppdraget gäller 2015-2017 och ska göras i samarbete med Diskrimineringsombudsmannen, DO. Uppgiften är att sprida information till myndigheter, kommuner, organisationer och enskilda personer om vad som de förbättringar som FN-kommittén har rekommenderat Sverige. Läs hela artikeln på rubriklänken

     

    Vill du träna upp din logiska tankeförmåga? 

    Här kommer månadens tankegåta. Kommer du på svaret kan du maila in dina svar till info@kognitivcentrum.se

    Så ser Tidplanen för mynt och sedelbyte med start i oktober 2015

    Denna tidplan gäller för dig som har Ancon Assist kassasystem. Vi kommer i god tid att påminna er om när det är dags att uppdatera Ancon Assistkassor i era verksamheter. Som vanligt så gäller det för er att koppla upp er mot Ancon support så sköter de allt jobbet. Till er som har den "gamla Visuella kassan" från Ledenföretaget kvar i era verksamheter behöver ni hitta tillfälliga lösningar eftersom det kassasystemet inte uppdateras längre. Kontakta Susanne Barkvik för närmare information mobil;  0705349017


    Mässor 



    Gratis Telefonrådgivning

    Susanne Barkvik erbjuder Gratis telefonrådgivning. Har du några frågor kring arbetsplatsanpassningar, produkter, nya ideér, samarbeten som kan skapa möjligheter för personer med kognitiva funktionsnedsättningar är du välkommen att slå en signal. Du kan också sända ett mail till info@flexenita.se

    Tips! Har du något spännande som du vill berätta eller som du vill dela med dig av här i nyhetsbrevet får du gärna skriva några rader till mig.

    Du kan följa Flexénita på Twitter och Facebook. Självklart får du dela med dig av egna erfarenheter och sådant som andra kan finna intressant att få veta mer.

    PS. Känner du någon som du tror vill prenumerera på detta nyhetsbrev kan du sända det vidare eller klicka på länken här så får du ett brev innan alla andra får det.

    Månadens citat
    "Livet är vad du gör det till. roligast blir det om du gör det som ditt hjärta brinner för"
    /okänd






    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar