tisdag 23 februari 2016

Flexénitas nyhetsbrev februari

Hej!
Har du snart sportlov? Ja det gäller att passa på att åka lite skidor så länge snön finns kvar. Själv har jag åkt lite längdåkning i år men inte alls så mycket som jag hade önskat göra. Vill bara ha med den vackra sidensvans som gästar vårat paradisäppelträd nu på vintern.
Var på en intressant mässa nyligen i Kista, Stockholm som handlade om Väldfärdsteknologi. Minglade runt bland en massa företag och pratade. Här fanns allt från robotteknik till program på webben. Den intressanta tekniken behöver användas i allt större utsträckning än den gör idag är min tolkning av det hela. Min uppfattning är att ex mer högteknologiska hjälpmedel inte förskrivs lika frekvent idag om jag se på hela landet och de nyckelpersoner jag träffar. Varför är min fråga?
Många svarar, jag får inte avsatt tid för uppföljning, jag hinner inte med, jag väljer ibland de "enklare lågteknologiska" hjälpmedlen för det vet jag kommer fungera, jag kan inte riktigt tekniken och det tar sådan tid att sätta sig in i den, det kommer inga bedömningsunderlag så jag förmodar att förskrivare ute på fältet inte ser något behov, vi har inga förskrivare i landstinget längre,  brukaren vet inte om att det finns.....jag svaren är många och spretiga. Så vem är det som egentligen samordnar alla dessa resurser och ser till att (brukaren, användaren, patienten, boende, klienten), får sina behov tillgodosedda och får möjligheten att kanske bli självständig?n Vet du hur det ligger till hos dig?


Lovar bättre webbtjänster för gamla och funktionshindrade
Omsorgsnämnden i Landskrona ska förbättra dialogen med medborgarna, med bland annat bättre tjänster på internet och tätare enkäter.LANDSKRONA Omsorgsnämnden ska förbättra dialogen med medborgarna, med bland annat bättre tjänster på internet och tätare enkäter."Vi vill att det ska vara lätt för brukare, deras anhöriga och övriga medborgare att få kontakt med oss som arbetar med omsorgsfrågor" skriver Jan Allan Beer (L), omsorgsnämndens ordförande, i ett pressmeddelande.
Därmed beslutades att införa öppna jämförelser mellan olika enheter inom omsorgen. Det kan idag göras mellan skolorna på till exempel Landskrona kommuns webb.
I den nya planen innebär också tätare kvalitetsmätningar bland de som använder tjänsterna inom omsorgen: två gånger per år.En annan nyhet är en kvalitetsmässa som ska hållas i maj, med syftet att presentera omsorgsförvaltningens utvecklingsarbeten.

Funktionshindrade Viktoria är en av dem som gör mot strömmen
Arbetslösheten ökar för de svaga grupperna i samhället, men för funktionshindrade i Dalarna har den i stället gått ner.Viktoria Forsman-Rydh är en av de som har blivit hjälpta av Arbetsförmedlingen, och hon jobbar nu deltid på Mosaikskolan.Viktoria tar sig mödosamt nedför stentrappan. Hon har just haft fikapaus med resten av personalen och tar sig tillbaka till sitt kontor, som hon delar med kuratorn.
– Trappor är inte idealt, men de har satt dit halkskydd på sidan så jag kan ta mig ner utan risk, säger Viktoria.Hon fick barnreumatism vid åtta års ålder, en sjukdom som format hennes liv. Viktoria har jobbat i 22 år på ABF, men efter omorganisationer fick hon sluta.Efter arbetslöshet i nästan två år jobbade hon för det kommunala projektet Framsteg. Projekttiden tog slut och sedan följde ytterligare ett och ett halvt års arbetslöshet.

FKS Inspirationsdagar -ett måste för dig som jobbar med kognition
Tid och plats: 14-15 April Aulan Stockholmssjukhem, Fridhemsplan. Här kan du läsa programmet som i år är mycket spännande, Utställare kommer att visa kognitiva hjälpmedel av olika slag. Välkommen med din anmälan!


Appar som stöd
Den här webbsidan är framtagen för att hjälpa till att hitta information kring appar som stöd för kommunikation, tid och planering. Här kan du söka efter, bläddra och själv tipsa om appar du tycker är bra.

Hjälp till att svara på frågor kring denna viktiga enkät
Vi behöver mer än en miljard hjälpmedel idag och två miljarder år 2050. Idag har bara en av tio människor som behöver hjälpmedel tillgång till sådana. För att ändra denna situation utvecklar Världshälsoorganisationen (WHO) en lista över prioriterade hjälpmedel som ett stöd i medlemsländernas arbete för hjälpmedelsförsörjning. Listan är baserad på framgången med och lärdomen från WHOs lista över grundläggande mediciner. Målsättningen är att förbättra tillgången till prisvärda hjälpmedel av hög kvalitet. WHO lanserar därför en global undersökning för att identifiera de 50 högst prioriterade hjälpmedlen.


Simulera webben
Skapa en simulator som låter användaren uppleva webben så som den upplevs av en besökare med andra förutsättningar.Simulatorn kan antingen användas för att testa eller få nya perspektiv på en viss sajt, eller för att användaren (som troligen är webbansvarig eller webbutvecklare) ska få en ökad förståelse för en viss variation (t.ex. en funktionsnedsättning).


Tävla om SKAPA priser 2016
Uppfinningar som kan utvecklas till innovationer är nyckeln till Sveriges välstånd. Vi bär på en stolt uppfinnartradition alltsedan Alfred Nobels dagar. Stiftelsen SKAPA vill uppmuntra idérika människor genom att dela ut Sveriges största innovationspris – SKAPA-priset – Sverige har genom åren hållit sig i framkant när det gäller innovation. Genom att premiera, lyfta fram och belöna nya uppfinningar och innovationer vill SKAPA verka för att Sverige fortsätter med att ligga i framkant och är ett av de mest innovativa länderna i världen säger ordföranden i SKAPA landshövding Minoo Akhtarzand.


Ancon Assist kassasystem med sedlar och mynt
Nu har de nya sedlarna börjat strömma in och för er som använder Ancon Assist i ert arbete har nu säkert redan gjort er uppdatering för att få det nya utseendet för de nya sedlarna. Några har valt att fortsätta använda de gamla Visuella kassorna men behöver då ha separata lösningar för att få de nya sedlarna att åskådliggöras på olika sätt. Klicka på länken så ser du hur de nya sedlarna ser ut i den nya layouten och se hur du kan välja att få det åskådliggjort. Många börjar idag använda kortläsare som i sig är en bra anpassning om den är integrerad. Ancon AB har en egen kortläsare som är en av de enklaste på marknaden att hantera. Du kan också leasa din Ancon Assist kassa vilket många har valt som alternativ.
Kika mer hur den ser ut här. Här kan du också se alla de platser i landet där Ancon Assist finns ifall du vill göra studiebesök www.flexenita.blogspot.com

More Than one story
MORE THAN ONE STORY är ett kortspel utvecklat för att bygga broar mellan människor i alla åldrar, från alla bakgrunder och kulturer.Tips på en intressant app att använda i kommunikations sammanhang av alla de slag!. Fick kortleken som den också finns i, i min hand när jag var i Simrishamn idag. Ett projekt som startat i Simrishamns kommun.

Vill du träna upp din logiska tankeförmåga?
Här kommer månadens tankegåta. Kommer du på svaret kan du mejla in dina svar till
info@kognitivcentrum.se


Skapa eget bildstöd
Det här är en kort version av den tidigare filmen om bildstod.se (http://youtu.be/H6IVTYWkijk). I den här filmen fokuserar vi endast på hur man skapar egna bildstöd med bildbasbilder och egna bilder.


Vill inspirera till bättre stöd
Teknikutvecklingen ger oss allt bättre hjälpmedel för vardagens sysslor. Föreningen för kognitivt stöd (FKS) vill sprida kunskap om möjligheter med och användning av kognitivt stöd för bland annat personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
Den ideella föreningen FKS vänder sig i första hand till yrkesverksamma som arbetar med att hjälpa personer med kognitiva funktionsnedsättningar. Arbetsterapeuter, LSS-handläggare, specialpedagoger och logopeder är exempel på yrkesgrupper som har stor nytta av att arbeta systematiskt med hjälpmedel och anpassningar för målgruppen. FKS vill sprida kunskaperna och stödja utveckling och stötta dem som arbetar närmast dem som behöver stöd.


Nya bildstödet KomHit välkomnar flyktingar
Det nya bildstödet KomHit har fått ett nytt viktigt användningsområde: Kommunikationsstöd för flyktingar.
Det är Dart, ett kommunikations– och dataresurscenter vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, som har tagit fram KomHit som ett alternativt sätt att kommunicera i vårdsituationer.
Nu lyfter Dart fram KomHit som ett hjälpmedel för att kommunicera med människor på flykt.
- See more at: http://hejaolika.se/artikel/nya-bildstodet-komhit-valkomnar-flyktingar#sthash.NHXHdFbV.dpuf
Det nya bildstödet KomHit har fått ett nytt viktigt användningsområde: Kommunikationsstöd för flyktingar.
Det är Dart, ett kommunikations– och dataresurscenter vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, som har tagit fram KomHit som ett alternativt sätt att kommunicera i vårdsituationer.
Nu lyfter Dart fram KomHit som ett hjälpmedel för att kommunicera med människor på flykt.
- See more at: http://hejaolika.se/artikel/nya-bildstodet-komhit-valkomnar-flyktingar#sthash.NHXHdFbV.dpuf
Det nya bildstödet KomHit har fått ett nytt viktigt användningsområde: Kommunikationsstöd för flyktingar.
Det är Dart, ett kommunikations– och dataresurscenter vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, som har tagit fram KomHit som ett alternativt sätt att kommunicera i vårdsituationer.
Nu lyfter Dart fram KomHit som ett hjälpmedel för att kommunicera med människor på flykt.
- See more at: http://hejaolika.se/artikel/nya-bildstodet-komhit-valkomnar-flyktingar#sthash.NHXHdFbV.dpuf
Det nya bildstödet har fått ett viktigt användningsområde: Kommunikationsstöd för Flyktingar. Nu lyfter DART kommunikationscenter fram KOM- Hit som ett kommunikationshjälpmedel för människor på flykt.
Det är Dart, ett kommunikations– och dataresurscenter vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, som har tagit fram KomHit som ett alternativt sätt att kommunicera i vårdsituationer. - See more at: http://hejaolika.se/artikel/nya-bildstodet-komhit-valkomnar-flyktingar#sthash.NHXHdFbV.dpuf
Det är Dart, ett kommunikations– och dataresurscenter vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, som har tagit fram KomHit som ett alternativt sätt att kommunicera i vårdsituationer. - See more at: http://hejaolika.se/artikel/nya-bildstodet-komhit-valkomnar-flyktingar#sthash.NHXHdFbV.dpuf
Det nya bildstödet KomHit har fått ett nytt viktigt användningsområde: Kommunikationsstöd för flyktingar.
Det är Dart, ett kommunikations– och dataresurscenter vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, som har tagit fram KomHit som ett alternativt sätt att kommunicera i vårdsituationer.
Nu lyfter Dart fram KomHit som ett hjälpmedel för att kommunicera med människor på flykt.
- See more at: http://hejaolika.se/artikel/nya-bildstodet-komhit-valkomnar-flyktingar#sthash.NHXHdFbV.dpuf

Flexénitas egen bokhandel  
"Google älskar dig". Den här boken är upplagd som ett recept på exakt vad du ska göra med dina sidor för få Google att leverera mer trafik till din sajt i år. Boken tar hänsyn till Googles senaste uppdatering – Hummingbird som förändrat runt 90 % av alla sökningar - med andra ord - nästan allt. Boken är skriven för dig som lätt blir uttråkad av tekniskt babbel och gillar att få saker gjorda snabbt.


Nya filmer om Kognitivt Stöd
Vad påverkar förmågan att tänka, tolka, uppmärksamma, minnas och använda språket? Fem nya filmer förklarar.

Bildstöd gör känslor tydliga
Personer med npf kan lära sig att identifiera och uttrycka sina egna känslor med hjälp av bilder. Då minskar risken för kommunikationsmissar, enligt teamet bakom Affekt-ABC. ”Jag bjuder på lunch, var vill du äta?”, frågar behandlaren. ”Jag vet inte”, svarar tonåringen. ”Då tycker jag vi går till pizzerian, jag är sugen på pizza”. ”Okej”, svarar pojken – och får ett vredesutbrott i restaurangen. – Om man inte vet vad man känner och vill, blir det lätt så att omgivningen väljer åt en. Men innerst inne kanske man känner sig trampad på, att ingen förstår en. Och händer det här flera gånger under dagen, så byggs stressen på och så plötsligt är utbrottet där och ingen förstår någonting, säger Cecilia Näslund, behandlingsassistent i stöd- och resursteamet Affekt-ABC.


Mässor

    FKS Inspirationsdagar  14-15 april  2016
    Välfärdsteknologi Tranås 30-31 mars 2016
    Funka för livet 20-21 April 2016
    Hjälpmedelsmässa Gävle 5-6 Maj 2016
    Leva Och Fungera 2-4 februari 2017



Gratis telefonrådgivning
Susanne Barkvik erbjuder Gratis telefonrådgivning. Har du några frågor kring arbetsplatsanpassningar, produkter, nya ideér, samarbeten som kan skapa möjligheter för personer med kognitiva funktionsnedsättningar är du välkommen att slå en signal. Du kan också sända ett meil till info@flexenita.se


Tips! Har du något spännande som du vill berätta eller som du vill dela med dig av här i nyhetsbrevet får du gärna skriva några rader till mig.


Du kan följa Flexénita på LinkeIn, Twitter och Facebook, sök på flexénita. Självklart får du dela med dig av egna erfarenheter och sådant som andra kan finna intressant att få veta mer.


PS. Känner du någon som du tror vill prenumerera på detta nyhetsbrev kan du gärna dela det  vidare eller klicka på länken här så får du ett nyhetsbrev brev innan alla andra får det.
info@flexenita.seinfo@flexenita.se



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar