fredag 19 december 2014

Flexénitas nyhetsbrev december 2014









 God Jul och gott Nytt År!





  Hej!
Så var det redan jul.......har inte riktigt hängt med i höst känner jag. Det har gått alldeles för fort. Jultraditioner breder nu ut sig över i stort sett alla begivenheter under julen. Oavsett om vi äter, dricker, besöker vänner, handlar, sjunger eller arbetar kan jultraditioner bringas in.hade du förresten en aning om att den första elektriska adventsljusstaken uppfanns 1934 av göteborgaren Oscar Andersson (25) och fem år senare, år 1939, såldes den första 2000 adventsstakarna för 13 kronor styck. Uppfinningen blev så småningom en stor succé och den finns nu över stora delar av världen. Tänk att uppfinna något som massor med människor vill ha eller  behöver och tänk så vackert det lyser upp vår mörka decembermånad.

Svenska Innovationer 
 Vi har så många smarta innovationer i vårt land, och här kan du se genialiska små och stora uppfinningar från våra snillrika uppfinnare. Det är med stor glädje som Smarta Saker presenterar alla finurliga vardagslösningar med rötter i vår blågula mylla.

Tydligt budskap
Här kan du se en mycket informativ animerad video, som har en väldigt beskrivande budskap. Spelar ingen rill vilket språk du talar , du förstår den ändå. Ta en till på länken nedan, det tar två minuter.


Bilar är kul! Därför borde även funktionshindrade få köra, tänkte Jens Larsson. Och tog tag i saken - men han stöter på motstånd...

Logistikföretaget Frode Laursen i Åstorp har sen starten 2006 samarbetat med Samhall för att få ut personer med funktionsnedsättningar i arbetslivet. En stororder 2013 lyfte verksamheten rejält. Det blev nästan tio gånger fler jobb än tidigare.


En ny rapport från DO och Myndigheten för Delaktighet visar att bristande tillgänglighet är den vanligaste orsaken till att personer med funktionsnedsättning upplever att de hindras i samhället. Från och med årsskiftet blir bristande tillgänglighet en ny form av diskriminering.

Här får du några smarta stöd vid val av appar
Inte så lätt att välja appar, det vet vi alla. Här får du en rad punkter att tänka på inför valet av en app.

Flexénitas egen bokhandel
Den här boken finns av ett enda skäl: Att dina annonspengar ska jobba hårt för ditt företag. Det här är Sveriges första och enda bok som avslöjar hemligheterna med annonser som verkligen säljer. Investera i den och lär dig tricken som dina konkurrenter inte känner till. Här är några tips du får.
  • 13 hemligheter som gör din annons till en vinnare
  • 7 hemligheter som ger dig upp till 80 % billigare annonser
  • Varför folk svarar på annonser – 49 hemligheter dina konkurrenter inte vill att du ska veta om
  • Hur du skapar små annonser som ger dig nya kunder
Beställ ditt exemplar här:

Apparna ger dyslektikern kontroll över skoldagen
Talsyntes, appar och program för textomvandling. För en dyslektiker kan mobil och datorplatta vara vad rullstolen är för en rörelsehindrad.
– Att ta bort mobilen hade inte funkat för mig, säger Danielle Andersson, som har dyslexi.
Hon går i åttan på Tunaskolan i Lund. I hennes klass finns sju dyslektiker. När fysikläraren ber eleverna att ta fram sina anteckningshäften, är det bara några som tar fram ett skrivblock i papper. Andra fäller upp skärmen på sin dator.Danielle tar fram en app i sin Ipad. I den kan hon både spela in lärarens röst, rita av det som läraren ritar på tavlan, och skriva in egna anteckningar. Den tekniska utvecklingen har tagit jättesprång de senaste åren. För dyslektiker finns idag många program som underlättar läsning och skrivande av både bokstäver och siffror.

FlexiLager nu i ny modern version
FlexiLager är ett visuellt datorprogram som bygger på bilder/symboler föra att göra arbetsuppgifter konkreta och tydliga för personer som har svårigheter att läsa, skriva, räkna mm. FlexiLager skapar möjligheter för personer att självständigt sköta lager och förrådshantering.  Man kan hålla koll på vad som finns i lagret och hur mycket som finns av varje vara/produkt/artikel. Likaså kan man tydligt se när en vara börjar ta slut och när man ska göra nya beställningar. Datorprogrammet kan användas inom en mängd produktområden såsom livsmedel, kontorsmateriel, hjälpmedel, förbrukningsartiklar mm.

Ancon Assist kassasystem- för dig som vill skapa arbetstillfällen
Nu kan du snart hitta en kassa i varje stad. Samarbetet sker nu med det svenska kassaföretagen Ancon AB i Lysekil. Vi kan nu på ett snabbt och effektivt sätt följa upp efterfrågan av visuellt kassastöd för försäljning av varor inom en rad olika försäljningsområden.I dryga 8 år har jag arbetat med anpassningar av kassastöd framför allt till Sveriges kommuner med dagliga verksamheter och gymnasiesärskolor. Behovet av Visuellt kassastöd har på samma sätt kunnat erbjudas som arbetshjälpmedel för personer med funktionsnedsättningar ute i reguljärt arbete. Efterfrågan blir allt större vilket är glädjande då så många personer kan jobba vid kassaterminalerna och det är ett professionellt redskap som ger professionellt arbete med resultatet i form av professionell personal.Vad mer kan man begära? Varje verksamhet är unik och har sitt unika behov och  rutiner och behöver sin specifika anpassning. Denna specifika hjälp får du av oss och du är redo att starta redan dagen efter anpassningen. Är du nyfiken på hur Visuellt Kassastöd fungerar kan du kontakta mig Susanne på Flexénita. Vill du vet mer och få specifik konsultation för just din verksamhet ringer du eller skickar ett mail för att få en offert. info@flexenita.se

Här i bloggen kan du följa allt om Ancon Assist kassastöd

Vill du träna upp din logiska tankeförmåga?
Här kommer månadens tankegåta. Kommer du på svaret kan du maila in dina svar till info@kognitivcentrum.se

Kolla in Alltid Närvaro bloggen
För de flesta av oss är det viktigt att hålla koll på vad vi får i lön efter vår arbetsprestation.
AllTid Närvaror och Månadsrapport är ett dataprogram som ger möjlighet att just hålla koll på detta. Inom daglig verksamhet är detta en vanlig arbetsuppgift men som inte alltid ger brukaren möjlighet att ha kontroll över. I några fall där brukare är egna arbetsgivare har man sett detta som en enkel snabb lösning att ha koll på antal timmar assistenter jobba för att sedan räkna ut lönen. Vill du har tips och ideér om hur programmet kan användas kan du kika mer i bloggen om AllTid
Susanne Barkvik erbjuder Gratis telefonrådgivning. Har du några frågor kring arbetsplatsanpassningar, produkter, nya ideér, samarbeten som kan skapa möjligheter för personer med kognitiva funktionsnedsättningar är du välkommen att slå en signal. Du kan också sända ett mail till info@flexenita.se

Mässor att gå på 

Tips! Har du något spännande som du vill berätta eller som du vill dela med dig av här i nyhetsbrevet får du gärna skriva några rader till mig.

Du kan följa Flexénita på Twitter och Facebook. Självklart får du dela med dig av egna erfarenheter och sådant som andra kan finna intressant att få veta mer.
PS. Känner du någon som du tror vill prenumerera på detta nyhetsbrev kan du sända det vidare eller klicka på länken här så får du ett brev innan alla andra får det.

Månadens citat
" Framgång är inte nyckeln till lycka, Lycka är nyckeln till framgång. Om du älskar det du gör kommer du göra succé"

Nu ser vi fram emot ljusare tider och kanske lite vintervitt i naturen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar