söndag 8 februari 2015

Flexénitas nyhetsbrev Februari


  Hej i vintersolen!

Äntligen en dag med sol. har väl aldrig saknat den så mycket  som denna vinter. Nu har vi Februari  här eller "vabruari" som månaden nu kallas därför att så många är sjuka nu och är hemma både bar och vuxna. Själv har jag klarat mig hysfsat och brukar göra det med mina hälsoknep. Tips på detta finner du längre ned. Nedan kan du läsa om IT funktionshinder, tillgänglighet, appar och en massa annat spännande. hoppas du finner något som passar dig!

 

Tips på utbildning inom IT Teknik 

Funktionshinder, modern teknik och IT är en kurs som går på Malmö högskola . En gång i tiden gick jag en liknande kurs på Certec i Lund som var väldigt givande. Tekniken har förstås förändrats sedan jag läste där  så det är mycket som hänt under åren. Så är du intresserad att veta mer om detta område kan du läsa mer här.

Reportage om kursen Anpassad IT

På SVT Gävledala den 5 februari   visades första veckan om Kursen Anpassad IT. Det kommer ca 6 minuter in i sändningen och ligger kvar till 15 februari.

Inspirationsdagar FKS, Föreningen för Kognitivt stöd

11-12 mars har vi våran årliga konferens,  Plats är Stockholms sjukhem på Kungsholmen i Stockholm.  Här får du veta det allra senaste om Kognition och även möta utställare och mingla med andra inom området. Kika i programmet och anmäl dig.

Sök hjälpmedel för Kognitivt stöd

FKS,  Föreningen för kognitivt stöd fick i höstas äran att förvalta hjälpmedelsdatabasen som Hjälpmedelsinstitutet drev i många år. Den har under åren haft många besökare och  vi ska förstås hålla den uppdaterad för att  så många som möjligt ska finna bra kognitiva hjälpmedel  som finns att tillgå. Vi kommer att berätta mer om detta på Inspirationsdagarna den 11-12 mars.

Startar  skidskola för funktionshindrade

Föreningen HIF Kämparna bildades redan 1969 och har i dag närmare 200 medlemmar. Föreningen är framgångsrik och har under åren vunnit mer än 40 medaljer i Paralympics och VM.
Nu tar föreningen ännu ett kliv för att säkra framtida medaljer.
Ett treårigt projekt för att bygga upp en funktionell skidskola har just påbörjats och projektet är unikt i sitt slag i Sverige.– Funktionell skidåkning har funnits i 20 år och det som är unikt är att vi tar hem utbildningen på orten för att förändra och utveckla sporten, säger Carola Johansson.

Hyllorna fylls till stöd för utsatta

Hyllorna börjar fyllas med begagnat i allsköns färger och former. Emmaus Lund har i helgen lagt grunden för sin nya secondhandbutik som ska hjälpa socialt utsatta på orten.- Vi hoppas att många tar chansen att handla begagnat och miljövänligt för att samtidigt stödja utsatta i vårt lokala närområde, säger Olof Rewhus, en av dem som håller på att bygga upp butiken. I långsam takt kommer den ena efter den andra besökaren in med sina kassar fyllda med allt från kläder till porslin. Personalen sorterar det inkomna, sätter upp prylarna och prissätter dem.– Överallt kan man se att retro är inne och att speciellt unga letar efter gamla saker och kläder. Vi hoppas att alla men kanske mest studenterna ska hitta hit till oss.

Arbetsmarknaden extra svår för funktionshindrade

Handikappforum rf:s generalsekretarere Pirkko Mahlamäki hoppas att arbetsgivarna skulle inse att funktionshindrade kan bidra med värdefulla insatser, istället för att fokusera på kostnader och byråkrati. Vi intervjuade henne för #MittJobb.- Funktionshindrade har det ganska dåligt ställt. I dagens kärva läge är det svårare att komma in i arbetslivet, det är svårare att få den första praktikplatsen, säger generalsekreterare Pirkko Mahlamäki vid samarbetsorganisationen Handikappforum rf.

Diabetes appar

Diabetesappar är framtagen i samarbete med svensk vårdpersonal och svenska appleverantörer för att underlätta vardagen och förbättra för både patienter och deras kontakt inom vården.Målet med diabetesappar är att ge vårdens representanter och diabetespatienter en överskådlig bild av de mest använda diabetesapparna i Sverige.  Bedömningen av apparna står alla användare för genom en enkel rating med värden från 1 till 5.  Vårdens representanter kan också ge en skriftlig kommentar till respektive app.

Nummerupplysning till personer med funktionshinder

Nummerupplysning via 118 400 innebär att personer med en varaktig funktionsnedsättning kan söka telefonnummer, adresser i Sverige och bli framkopplade till det efterfrågade telefonnumret. Själva nummerupplysningen är kostnadsfri. Personen betalar endast för själva samtalet efter framkoppling, i enlighet med det avtal som personen har med sin operatör.Tjänsten är avsedd för privatpersoner i Sverige och kan använd då det är både via ett fast abonnemang och via mobiltelefon. För att få tillgång till tjänsten måste den som har en funktionsnedsättning anmäla sig i förväg. Målgrupp är personer som är blinda och synskadade, samt andra personer med ett sådant bestående funktionshinder som medför att tryckt telefonkatalog är svår eller omöjlig att använda.. Avtalet är på fyra år och tjänsten börjar levereras från och med mars 2015.

Resledaren -din app i  lokaltrafiken

Denna app har jag skrivit om tidigare och jag använder den varje gång jag reser i Stockholms lokaltrafik. Den är bättre är  SL reseplanerare helt klart. Du kan ladda ned den gratis och se hur den fungerar även om du bor utanför Stockholm.  Jag har hört att den är under utveckling för att också kunna användas i andra städer. Du kan ladda ned den gratis här 

Appen 8 Sidor

Den lättlästa nyhetstidningen 8 Sidor lanserar i samarbete med Ziggy Creative Colony en app för Iphone. 8 Sidor ges ut av Centrum för lättläst som gör böcker, nyheter och information för alla som av olika skäl har lässvårigheter eller är otränade läsare. För oss är lättlästa nyheter en demokratifråga. Många av våra läsare har efterfrågat en app och därför är det extra roligt att kunna lansera en app lagom till riksdagsvalet, säger Malin Crona, chefredaktör på 8Sidor.

Digital Hälsoteknik

Utveckling och samarbete om digitala tjänster inom eHälsoområdet sker genom Region Västerbottens projekt eVästerbotten som stärker och utvecklar samverkan kring digitala frågor. Länets 15 kommuner och Västerbottens läns landsting deltar i projektet.– Trygghetsaspekten är helt avgörande. Målet är att nyttja digital teknik i hemmet för att äldre och personer med psykisk eller fysisk funktionsnedsättning ska känna trygghet och få tillgång till service som behövs för att ha ett bra liv i hemmiljö, beskriver Anna Lassinantti.
Det kan vara digitala trygghetslarm, tele- och videokommunikation, olika typer av sensorer i hemmet, ett mobilt arbetssätt samt mobil dokumentation och informationsdelning inom socialtjänsten.

Prova Premium Comai gratis i 30 dagar

När jag är ute och föreläser och har utbildningar frågar många vilka hjälpmedel som  kanske passar  en person och det är alltid svårt att svara på då det behöver göras en behovsanalys. Förmånen att själv uppfatta och se om det kan passa och vilka funktioner som finns att erbjuda är att få prova hjälpmedlet.
Företaget Comai AB med Premium Comai erbjuder därför möjligheten att testa programmet i 30 dagar. Så känner du inte till det har du möjligheten här.


Ökade krav på tillgänglighet

Från årsskiftet klassas bristande tillgänglighet som diskriminering. Skolor bör se över sin miljö för att undvika anmälningar, påpekar SPSM.Under flera år har funktionshinderrörelsen drivit frågan att bristande tillgänglighet ska kunna drivas som ett diskrimineringsärende. I juni antog riksdagen lagändringen, som kommer att gälla från 1 januari 2015.Som en hjälp att förbereda sig för den nya lagstiftningen har myndigheten tagit fram ett webbaserat värderingsverktyg där skolpersonal kan kartlägga skolans såväl fysiska som pedagogiska, sociala och kommunikativa tillgänglighet.Här kan du läsa mer om värderingsverktyget och ladda ned dokument för din egen verksamhet.

Flexénitas egen bokhandel

"100 sidor om att skriva säljbrev som träffar kunderna rakt i hjärtat"
Idag gäller det att få kundernas uppmärksamhet snabbare än någonsin. Krister Maxe, expert på säljbrevets psykologi, har skrivit boken som ger dig genvägarna till kundernas hjärtan. Du får snabbt lära dig hur du når fram med dina brev så de inte hamnar i papperskorgen tillsammans med annan reklam (den från dina konkurrenter). Här är några av de saker du får lära  dig.
  • Hur du skriver knockoutrubriker som är omöjliga att ignorera
  • 17 enkla sätt att skriva rubriker som lockar läsaren in i brevet
  • 67 rubrikmodeller som ger dig en pangrubrik utan hårt arbete
  • 99 superrubriker som du kan utnyttja till att skapa egna kioskvältare
Beställ ditt exemplar här:

FlexiLager nu i ny modern version

FlexiLager är ett visuellt datorprogram som bygger på bilder/symboler föra att göra arbetsuppgifter konkreta och tydliga för personer som har svårigheter att läsa, skriva, räkna mm. FlexiLager skapar möjligheter för personer att självständigt sköta lager och förrådshantering.  Man kan hålla koll på vad som finns i lagret och hur mycket som finns av varje vara/produkt/artikel. Likaså kan man tydligt se när en vara börjar ta slut och när man ska göra nya beställningar. Datorprogrammet kan användas inom en mängd produktområden såsom livsmedel, kontorsmateriel, hjälpmedel, förbrukningsartiklar mm.

Ancon Assist kassasystem- för dig som vill skapa arbetstillfällen

Året startar alltid med rivstart. Just nu ligger många kassa  utbildningar i planeringen. Många som har den äldre versionen av Visuella kassasystem börjar förbereda för byte till nya kassor.

Efterfrågan blir allt större vilket är glädjande då så många personer kan jobba vid kassaterminalerna och det är ett professionellt redskap som ger professionellt arbete med resultatet i form av professionell personal.Vad mer kan man begära? Varje verksamhet är unik och har sitt unika behov och  rutiner och behöver sin specifika anpassning. Denna specifika hjälp får du av oss och du är redo att starta redan dagen efter anpassningen. Vill du göra besök på någon plats i landet där kassan finns kan du kika in på bloggen.
Är du nyfiken på hur Visuellt Kassastöd fungerar kan du kontakta mig Susanne på Flexénita. Vill du vet mer och få specifik konsultation för just din verksamhet ringer du eller skickar ett mail för att få en offert. info@flexenita.se
Här i bloggen kan du följa allt om Ancon Assist kassastöd
 

Vill du träna upp din logiska tankeförmåga?

Här kommer månadens tankegåta. Kommer du på svaret kan du maila in dina svar till info@kognitivcentrum.se

Kolla in Alltid Närvaro bloggen

För de flesta av oss är det viktigt att hålla koll på vad vi får i lön efter vår arbetsprestation.
AllTid Närvaror och Månadsrapport är ett dataprogram som ger möjlighet att just hålla koll på detta. Inom daglig verksamhet är detta en vanlig arbetsuppgift men som inte alltid ger brukaren möjlighet att ha kontroll över. I några fall där brukare är egna arbetsgivare har man sett detta som en enkel snabb lösning att ha koll på antal timmar assistenter jobba för att sedan räkna ut lönen. Vill du har tips och ideér om hur programmet kan användas kan du kika mer i bloggen om AllTid

Extra tips i förkyldningstider

Läs artikeln i SVD om D-vitaminbrist. Ett måste för oss nordbor och många andra. Själv tar jag ett mineralkombo innehållande D-vitamin sedan många år och som är det bästa jag gjort för att hålla borta en massa förkylningar och inflammationer av alla de slag. Det finns många produkter att välja på men jag tycker dessa är bäst och priset är bra därför att det ger snabbt resultat. Kika här.
Susanne Barkvik erbjuder Gratis telefonrådgivning. Har du några frågor kring arbetsplatsanpassningar, produkter, nya ideér, samarbeten som kan skapa möjligheter för personer med kognitiva funktionsnedsättningar är du välkommen att slå en signal. Du kan också sända ett mail till info@flexenita.se

Mässor att gå på 


Tips! Har du något spännande som du vill berätta eller som du vill dela med dig av här i nyhetsbrevet får du gärna skriva några rader till mig.

Du kan följa Flexénita på Twitter och Facebook. Självklart får du dela med dig av egna erfarenheter och sådant som andra kan finna intressant att få veta mer.
PS. Känner du någon som du tror vill prenumerera på detta nyhetsbrev kan du sända det vidare eller klicka på länken här så får du ett brev innan alla andra får det.

Månadens citat
" Det finns ett sätt att göra det bättre, Hitta Det"
/ Thomas Edison

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar