söndag 16 november 2014

Flexénitas nyhetsbrev november 2014

Hej!
Hösten är här och den allra mörkaste månaden november stegar raskt på med fart. Snart är det första advent och julen börjar göra sig synlig. Själv älskar jag hösten och de vackra färgerna i naturen. För mig är det viktigt att ta mig tid och går ut i skogen och se det vackra runt omkring mig. Om tiden kunde står stilla ett litet tag...
Förra veckan reste jag med tåg och plötsligt körde vi på en älg och tåget krängde till och det small till högt. Den stackars älgen dog direkt och tåget gick sönder och vi fick lugnt sitta still och vänta. Då fick vi alla oplanerad tid över och inget vi kunde påverka, på sätt och vis stod tiden stilla. Vi började  småprata med varandra och nya möten uppstod. efter två timmar fick vi  backa tillbaka till stationen och börja om med nytt tåg, samma platser intogs och en dejavukänsla uppstod.Färden hemåt började igen...

10 bästa apparna som gör din resa bättre 
Få vägbeskrivning, ring gratis hem – och översätt menyn på den lokala restaurangen.
Tack vare smarta telefoner med smarta appar kan din resa bli betydligt smidigare. Här är några appar som förenklar resan.

Skapa ditt eget Bildstödsmaterial
Här kan du skapa ditt eget Bildstöd, Registrera dig och logga in. I filmen fokuserar vi endast på hur man skapar egna bildstöd med bildbasbilder och egna bilder.

TAKK- Tecken som Alternativ Kompletterande Kommunikation
Att använda tecken som stöd i kommunikationen är ett sätt att skapa intresse för att härma rörelser, härma rörelser och ljud, benämna och kommunicera samt att underlätta inlärning.

Hitta E-boken
Här  kan du Låna och ladda ner svenska e-böcker gratis från biblioteket eller jämför priser hos svenska bokhandlare

Kognitiva hjälpmedel och guidelines
det nya internationellt standardiseringsprojekt kring hjälpmedel till stöd för personer med kognitiva funktionsnedsättningar har nu startat. Initiativet till arbetet kommer från Sverige. Det svenska förslaget har blivit godkänt inom ISO och nu startar arbetet som ska leda till en vägledning för hur man introducerar kognitiva hjälpmedel på ett bra sätt.
– Sverige och andra nordiska länder har under en lång tid byggt upp ett stort kunnande inom kognitionsområdet, säger Karl-Erik Westman, ordförande i ISO-gruppen om kognition.
 – Det är nu dags att omsätta denna kunskap i nya standarder.
 – En viktig uppgift för oss i Sverige blir att rekrytera deltagare för att få med svenska erfarenheter och kunskaper i arbetet, allt i syfte att standarden blir så bra som möjligt, säger Joakim Falk, projektledare på SIS. FKS, Föreningen för kognitivt Stöd medverkar i detta arbete.

Flexénitas egen bokhandel
244 smarta tips som gör dig bekväm med att ringa och sälja till kunder som inte känner dig.
De flesta av oss känner en smula olust (läs skräck) när vi ska ringa och presentera oss och våra idéer för människor som kanske inte ens vet vilka vi är.
Boken Lyckas med kalla samtal är här för att du ska bli trygg när du ringer möjliga kunder och ger dem chansen att upptäcka ditt företag.

FlexiLager nu i ny modern version
FlexiLager är ett visuellt datorprogram som bygger på bilder/symboler föra att göra arbetsuppgifter konkreta och tydliga för personer som har svårigheter att läsa, skriva, räkna mm. FlexiLager skapar möjligheter för personer att självständigt sköta lager och förrådshantering.  Man kan hålla koll på vad som finns i lagret och hur mycket som finns av varje vara/produkt/artikel. Likaså kan man tydligt se när en vara börjar ta slut och när man ska göra nya beställningar. Datorprogrammet kan användas inom en mängd produktområden såsom livsmedel, kontorsmateriel, hjälpmedel, förbrukningsartiklar mm.

Ancon Assist kassasystem- för dig som vill skapa arbetstillfällen
Nu kan du snart hitta en kassa i varje stad. Samarbetet sker nu med det svenska kassaföretagen Ancon AB i Lysekil. Vi kan nu på ett snabbt och effektivt sätt följa upp efterfrågan av visuellt kassastöd för försäljning av varor inom en rad olika försäljningsområden.I dryga 8 år har jag arbetat med anpassningar av kassastöd framför allt till Sveriges kommuner med dagliga verksamheter och gymnasiesärskolor. Behovet av Visuellt kassastöd har på samma sätt kunnat erbjudas som arbetshjälpmedel för personer med funktionsnedsättningar ute i reguljärt arbete. Efterfrågan blir allt större vilket är glädjande då så många personer kan jobba vid kassaterminalerna och det är ett professionellt redskap som ger professionellt arbete med resultatet i form av professionell personal.Vad mer kan man begära? Varje verksamhet är unik och har sitt unika behov och  rutiner och behöver sin specifika anpassning. Denna specifika hjälp får du av oss och du är redo att starta redan dagen efter anpassningen. Är du nyfiken på hur Visuellt Kassastöd fungerar kan du kontakta mig Susanne på Flexénita. Vill du vet mer och få specifik konsultation för just din verksamhet ringer du eller skickar ett mail för att få en offert. info@flexenita.se

Här i bloggen kan du följa allt om Ancon Assist kassastöd

Vill du träna upp din logiska tankeförmåga?
Här kommer månadens tankegåta. Kommer du på svaret kan du maila in dina svar till info@kognitivcentrum.se

Kolla in Alltid Närvaro bloggen
För de flesta av oss är det viktigt att hålla koll på vad vi får i lön efter vår arbetsprestation.
AllTid Närvaror och Månadsrapport är ett dataprogram som ger möjlighet att just hålla koll på detta. Inom daglig verksamhet är detta en vanlig arbetsuppgift men som inte alltid ger brukaren möjlighet att ha kontroll över. I några fall där brukare är egna arbetsgivare har man sett detta som en enkel snabb lösning att ha koll på antal timmar assistenter jobba för att sedan räkna ut lönen. Vill du har tips och ideér om hur programmet kan användas kan du kika mer i bloggen om AllTid
Susanne Barkvik erbjuder Gratis telefonrådgivning. Har du några frågor kring arbetsplatsanpassningar, produkter, nya ideér, samarbeten som kan skapa möjligheter för personer med kognitiva funktionsnedsättningar är du välkommen att slå en signal. Du kan också sända ett mail till info@flexenita.se

Mässor att gå på  

Tips! Har du något spännande som du vill berätta eller som du vill dela med dig av här i nyhetsbrevet får du gärna skriva några rader till mig.

Du kan följa Flexénita på Twitter och Facebook. Självklart får du dela med dig av egna erfarenheter och sådant som andra kan finna intressant att få veta mer.
PS. Känner du någon som du tror vill prenumerera på detta nyhetsbrev kan du sända det vidare eller klicka på länken här så får du ett brev innan alla andra får det.

Månadens citat
"Det finns inga främlingar här, bara vänner du ännu inte mött" 
/Wiliam Butler Yeats

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar