torsdag 7 december 2017

Flexénitas nyhetsbrev december 2017




Hej i decembermörkret!
 
Hösten har varit intensiv för min del med en massa spännande uppdrag. Har bla fördjupat mig i bedömningar av arbetsförmågor hos personer med långvariga sjukskrivningar m. Det är lärorikt och man blir ödmjuk för livet på alla dess områden,. 
Mina turneér ute i landet rullar på med Ancon Assist kassor och det är så roligt att se hur arbetsplatser tar nya former och människor växer, med starten av en ny kassa. 



Med spänning väntar jag och Ancon AB på besked från PTS om vi blir en av finalisterna i tävlingen med en utveckling av Ancon Assist. Besked väntas snart, så håll tummarna! Startade dock december månad med en fantastisk resa till Rom där det är intressant att studera tillgänglighet runt i staden, men framför allt byggnadstekniken,jag är facinerad hur har man kunnat skapa något så maffigt som Peterskyrkan, 120 år att bygga tog det.

Nu till lite nyheter

Följ gärna Flexénita på Facebook och LinkedIN 

Spänningen är på topp och vi lämnade in en förstudie för en utveckling av Ancon Assist i november som nu har kompletteras lite, så nu i december ska vi få besked. I såfall blir det ett spännande 2018.


 Vi är själva väldigt nöjda med programmet för året och hoppas också att du ska dela dessa dagar med oss. FKS sprider kunskap och främjar utvecklingen inom kognition och kognitivt stöd.  Föreningen anordnar varje år två Inspirationsdagar fyllda med det senaste inom kognition, både med föreläsare och utställare med produkter för kognitivt stöd. Detta är ett rikstäckande forum för kunskapsspridning.  FKS samverkar även med myndigheter och andra aktörer inom kognitionsområdet för att tillsammans lyfta detta viktiga område. Här kan du ladda ned programmet
Här kan duanmäla dig till konferensen


Ny app gör det enklare att välja kläder efter väder
Att välja kläder efter en titt på termometern kan vara svårt för personer med kognitiv funktionsnedsättning. Nu kan Figuren hjälpa den som är osäker, tack vare en ny app från Myndigheten för delaktighet.
Figuren står i ständig kontakt med SMHI och är alltid klädd efter väderprognosen för de kommande åtta timmarna. 15 olika uppsättningar kläder ska täcka in ett intervall med utetemperaturer på mellan -40 och +40 grader. Väntas värmebölja visar den tecknade personen upp sig i kortbyxor, t-tröja och sandaler. Vid vinterkyla är Figuren klädd i mössa, halsduk, täckjacka, täckbyxor, tjocka vantar, varma strumpor och kängor. - Idén kommer från en ung kvinna som var med i en inspirationsfilm om välfärdsteknik som ligger på vår webb. På hennes önskelista stod, förutom att få ett jobb och att kunna göra bankärenden själv, en app som kunde hjälpa henne att välja lagom varma kläder på morgonen. Något sådant fanns inte – förrän nu, säger Monica Rydén på avdelningen kunskap och riktlinjer vid Myndigheten för delaktighet.

FörstaTillgänglighetsmiljonen till Haninge kommun
1 miljon kronor delas ut som en del i Haninge kommuns satsning på tillgänglighet. Mest pengar, 250 000 kr, får projektet “Möte för alla” vars syfte är att öka tillgängligheten och delaktigheten i mötesprocessen för personer med kognitiv funktionsnedsättning. Kommunstyrelsen beslutade 27 november att totalt 9 olika projekt får ta del av miljonen.

Genomförande av webbtillgänglighetsdirektivet
I promemorian lämnas förslag till genomförande av EU-direktiv om tillgänglighet avseende offentliga myndigheters webbplatser och mobila applikationer (webbtillgänglighetsdirektivet). Direktivet är ett s.k. minimi-harmoniseringsdirektiv och i promemorian föreslås även vissa bestämmelser som går utöver direktivets minimikrav. Det föreslås att direktivet genomförs genom införandet av en särskild lag om tillgänglighet till digital offentlig service. Med digital offentlig service avses tjänster eller information som en offentlig aktör tillhandahåller via en teknisk lösning.

Appen Dit-i Tid
Blev nyligen intervjuad i vad jag tycker om Appen Dit I tid eftersom jag testat den och ser en stor potential för att den ska kunna användas av myndigheter, organsiationer mm på ett effektivt sätt. Appen är utsedd som en av Sveriges modernaste mötespåminnelser- utformade efter besökarens behov. Jag tycker du ska ta dig tid att testa den, det gör du på länken ovan. Läs mer om den på länken ovan.

Tips på appar för barn och vuxna
På Digitalhjärta.se hittar du en mix av olika appar för både bar och vuxna. Prova och testa?
Erbjudande om att prova Flexilager!  FlexiLager är ett visuellt datorprogram som bygger på bilder/symboler för att göra arbetsuppgifter konkreta och tydliga för personer som har svårigheter att läsa, skriva, räkna mm. FlexiLager kan tillsammans med olika styrsätt. Med FlexiLager kan du skapa möjligheter för personer att självständigt sköta lager och förrådshantering på ett överskådligt och pedagogiskt sätt. Modellen kan användas inom en mängd produktområden såsom livsmedel, kontorsmateriel, hjälpmedel, förbrukningsartiklar mm. Om du är intresserad att pröva FlexiLager kan du bara återkoppla till mig så ska jag skicka dig manual och programlänk info@flexenita.se
100 sidor om att skriva säljbrev som träffar kunderna rakt i hjärtat + bonusboken Reklam - ja tack" Idag gäller det att få kundernas uppmärksamhet snabbare än någonsin. Krister Maxe, expert på säljbrevets psykologi, har skrivit boken som ger dig genvägarna till kundernas hjärtan.  Du får snabbt lära dig hur du når fram med dina brev så de inte hamnar i papperskorgen tillsammans med annan reklam (den från dina konkurrenter).
Själv älskar jag dessa böcker för det har gett mig så mycket lärorikt under mina år som företagare ( Susannes ord)



Jag får ofta frågor om kortläsare, swish och hur man skaffar dem och använder dem tillsammans med Ancon Assist. För detta brukar jag fortlöpande spela in lite instruktionsvideos på Youtube som man kan titta på. De gamla manualernas tid är nästan förbi då det mesta går att visualisera på film. Nedan får du en liten sammanfattning i en video.


Vill du ha adresser för att göra studiebesök till olika arbetsplatser får du gärna höra av dig eller så finner du även en del på webbsidan.

OBS! Du vet väl att du kan få Ancon Assist som ett arbetstekniskt hjälpmedel  med bidrag från Försäkringskassan? om du har en anställning på en arbetsplats och du har ett funktionsnedsättning som gör det svårt att jobbar som kassör och stå i kassan.

Här kommer månadens tankegåta. Kommer du på svaret kan du mejla in dina svar till

Mässor på gång






Gratis telefonrådgivning
Susanne Barkvik erbjuder Gratis telefonrådgivning. Har du några frågor kring arbetsplatsanpassningar, produkter, nya ideér, samarbeten som kan skapa möjligheter för personer med kognitiva funktionsnedsättningar är du välkommen att slå en signal. Du kan också sända ett mail till info@flexenita.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar