torsdag 20 september 2018

Flexènitas nyhetsbrev september




















Hej !
Hoppas du haft en fin sommar och är laddad inför hösten både med energi och med D vitaminer som vi alla fått från solen. Fortfarande kan man väl känna att det bara är början på hösten men solen lyser varm fortfarande.Men visst ser man skiftande höstfärger i naturen nu?
 Innan sommaren fick du ett mail av mig där jag hade en tanke att byta till ett nyhetsbrevsprogram: Jag  skickade ut en fråga men kände att varför ändra ett vinnande koncept. Vill du trots allt inte längre få mina nyhetsbrev skickar du bara ett mail till mig. Ser dock att det är många som börjar gå i pension som avbokar nyhetsbreven. Så vi är många som länge hållit oss i denna branschen länge.
( även jag själv)

Nåväl här kommer lite nyheter
 
Innan sommaren lanserade vi en webbplats för presentation av resultatet av vår undersökning "Svenskarna med funktionsnedsättning och internet". Här kan du se resultatet på ett mer visuellt och tillgängligt sätt. Det är även möjligt för dig att filtrera och kombinera data för att få ut resultat inom specifika områden. Post- och telestyrelsen, PTS, har finansierat webbplatsen och vi har utvecklat den i samarbete med Axesslab.

  
Funkify är en webbsimulator. Där kan du som användare prova hur webben upplevs för personer med olika funktionsnedsättningar.

Tips till alla kommuner att söka bidrag. Jag har några kommuner som söker bidrag för att kunna investera i Ancon Assist kassasystem då de ingår i området Välfärdsteknologi.
Läs mer hur du gör på länken nedan 

I Värmland etablerar man en innovationsmiljö med strukturerade processer, där företag, forskning och offentlig sektor tillsammans med civilsamhälle utvecklar, testar och verifierar framtidens digitala välfärdstjänster. De jobbar med flertalet case inom projektet. Bl.a. med inriktning mot anhöriga och närstående, personer med nedsatt kognitiv förmåga samt personer som har svårt att komma tillbaka in i arbetslivet efter exempelvis en sjukskrivning.Här kan man se varför DigitalWell är en viktig satsning för framtiden.

Nu är det öppet att ansöka om finansiering av utbildningsprojekt som syftar till att öka den digitala kompetensen för personer med särskilda behov. Sista ansökningsdatum är 11 oktober 2018.
Post- och telestyrelsen (PTS) söker nu utbildningsprojekt som bidrar till att öka den digitala kompetensen i särskilt utsatta grupper som är eller riskerar att hamna i ett digitalt utanförskap. Exempel på utsatta grupper kan vara äldre, nyanlända med låg utbildning eller andra som har mindre, eller inga, möjligheter till ökad kunskap om it och digitala tjänster. Om fler får lättare att använda internet och elektroniska kommunikationstjänster så ökar det även den sociala integreringen i samhället.

Den här satsningen vänder sig till aktörer som med digital teknik vill bidra till att utveckla innovativa hjälpmedel som ökar människors funktionsförmåga. Det kan handla om innovationer som till exempel underlättar på arbetsplatsen, vid idrottsutövning eller i dagliga livet. En aktör kan utveckla hjälpmedel eller agera som intermediär eller behovsägare. En intermediär kan genom ett event, till exempel ett hackathon eller en innovationstävling, eller genom att upplåta utrustning och lokaler, möjliggöra för utvecklare och användare att ta fram innovativa digitala hjälpmedel. En behovsägare är den som lösningen är till för att hjälpa, till exempel användare och kunder. Behovsägaren roll är att säkerställa att lösningen svarar mot ett verkligt behov. 

Digi-Jag, en digital plattform för personer med utvecklingsstörning
Syftet är att personer med måttlig utvecklingsstörning ska kunna vara digitala medborgare genom hela livet.Projektet kommer att pågå i tre år med start 2018. Projektägare är Riksförbundet FUB, för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning. Finansiär Arvsfonden. Begripsam kommer att ansvara för produktion av digitala gränssnitt samt delta i utformningen av deltagarinflytande i designprocessen.

Då jag är tillgänglighetskonsult och medlem i Branschorganisationen Svensk Tillgänglighet fick jag detta uppdraget inför valet tillsammans med några andra tillgänglighetskonsulter i landet. 190 val lokaler har inventerats. Själv var jag i Täby kommun, Vallentuna kommun och Danderyds kommun

Myndigheten för delaktighet inventerade tillgängligheten i röstningslokaler runt om i Sverige. De första resultaten tyder på att det finns brister som försvårar för den som ska rösta. Tillgänglighetskonsulter genomför just nu stickprov i ett 190-tal för röstningslokaler i drygt 20 kommuner från Ystad till Luleå, på uppdrag av Myndigheten för delaktighet. 

I varje lokal undersöks olika aspekter av tillgänglighet som kan vara särskilt viktiga för att äldre personer och personer med funktionsnedsättning ska kunna rösta. För röstningslokalerna utgörs av bibliotek, sjukhus, bussterminaler och andra platser som ska vara tillgängliga för personer med olika fysiska och psykiska förutsättningar. Men när drygt hälften av för röstningslokalerna är inventerade står det klart att bristerna är många.Nu finns en sammanställning framtagen av inventeringen av tillgängligheten i förvalsvallokaler i Sverige. Tillgängligheten är varierande. Läs mer på Pressmeddelande från MFD

Målet med Ancon Assist är att effektivisera arbetet i kassan och på samma gång bidra till jobb på lika villkor. Vi vill minska missförstånd, stress och diff i kassan genom att implementera en mer användarvänlig lösning. Vårt kassasystem är inte bara utvecklat för personer med funktionsnedsättningar, som till exempel synskador, hörselnedsättning eller dyslexi, utan också för verksamheter som vill digitalisera sig och växa! Vill du ha lite tips och ideér kan du ladda ned lite guider här https://assist.ancon.se/guide/

Erbjudande om att prova Flexilager!  FlexiLager är ett visuellt datorprogram som bygger på bilder/symboler för att göra arbetsuppgifter konkreta och tydliga för personer som har svårigheter att läsa, skriva, räkna mm. FlexiLager kan tillsammans med olika styrsätt. Med FlexiLager kan du skapa möjligheter för personer att självständigt sköta lager och förrådshantering på ett överskådligt och pedagogiskt sätt. Modellen kan användas inom en mängd produktområden såsom livsmedel, kontorsmateriel, hjälpmedel, förbrukningsartiklar mm. Om du är intresserad att pröva FlexiLager kan du bara återkoppla till mig så ska jag skicka dig manual och programlänk info@flexenita.se

Här kommer månadens tankegåta. Kommer du på svaret kan du mejla in dina svar till info@kognitivcentrum.se

Mässor på gång

Gratis telefonrådgivning  
Susanne Barkvik erbjuder Gratis telefonrådgivning. Har du några frågor kring arbetsplatsanpassningar, produkter, nya ideér, samarbeten som kan skapa möjligheter för personer med kognitiva funktionsnedsättningar är du välkommen att slå en signal. Du kan också sända ett mail till info@flexenita.se




Ha en fortsatt fin höst!
Hälsningar
Susanne



 


 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar