torsdag 7 augusti 2014

Flexénitas nyhetsbrev augusti


                                                                                                                                                            
Hej!
Hoppas du haft en fin sommar!
Det går inte att beskriva hur härligt jag har haft det, stundom lite för varmt men man ska inte klaga. det är tjusningen att leva i ett land med olika årstider. Älskar förstås sommaren.

Det har varit som varmt att man inte riktigt orkar fokusera ordentligt så jag har försökt att läsa en del, lyssnat på många webinarer som är mitt favoritsätt att lära mig nya saker. Smidigt och enkelt att kunna göra precis där man är, antingen i mobilen, på pc eller Ipad.
Har fått en hel del fina kontakter med personer med funktionsnedsättningar via Facebookgrupper som berättat om sina olika livssituationer och hur de klarar sin vardag.

Lite stiltje har det nog varit både från min sida och andra områden men jag har samlat lite info för detta brev.


Sajt skapar reda bland appar
Djungeln av vård-appar är svårgenomtränglig. Med en särskild sajt försöker industrin få överblick på diabetesapparna. Bland patienter med typ 1-diabetes är det till exempel populärt med mobilappar som hjälper till att räkna ut hur mycket insulin som krävs för olika livsmedel.
– Diabetesappar i sig är fantastiskt och används rätt mycket. Jag har bett att få en Ipad som pedagogiskt hjälpmedel för att kunna visa patienterna dem bättre än jag kan på min mobil, säger Kerstin Ramfelt, dietist på barnkliniken vid Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Appen som hanterar detta heter www.diabetesappar.se

En annan bra app för att ha koll på livsmedelsinnehållet
Har själv en app för att hålla koll på en massa saker för Hälsan. Som vi vet så påverkas ju vår Kognitiva förmåga också av vad vi äter och vad vi får i oss för näring. Så en liten hjälp kan ändå vara att här se vad livsmedel har för innehåll. Appen heter Livsmedelsappaen

Eskilstuna kommuns öppna verksamhet Delaktighet i Samhället - DIS - vill få fler personer med intellektuella, psykiska och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar att rösta.
Inför förra valet 2010 gjorde Delaktighet i Samhället DIS en enkätundersökning där bara hälften av de som svarade sa att de tänkte rösta. Intellektuellt funktionshindrade är ofta omgärdade av personal och anhöriga som tycker saker åt dem säger Petronella Karlsson. Och för den som är ovan vid att ha en egen uppfattning kan steget vara långt till att ta ställning i politiska frågor.  Därför innehåller det nya studiematerialet värderingsövningar med frågor där deltagarna får öva på att uttrycka en åsikt.
– Det kan ju handla om vad man tycker om att äta till frukost. Och sen blir det en succesiv övergång till mer och mer betydande frågeställningar, säger hon.
Förutom övningar finns information om valet och de olika partierna på lättläst svenska. Karin Larson är deltagare i DIS och har också arbetat med att ta fram studiematerialet. Hon säger att politiska texter kan vara svåra att ta till sig om man har ett intellektuellt funktionshinder. Eftersom språket ofta är krångligt.

Svårt att bada för funktionshindrade
Tänk dig en het sommar utan möjlighet till svalkande dopp. Så ser verkligheten ut för många som har en funktionsnedsättning.Att offentliga platser ska vara tillgängliga för alla är kommunernas ansvar. I många kommuner finns fina badplatser som har gjorts fullt tillgängliga även för den som behöver en ramp eller en lyft för att kunna bada om sommaren. Men den möjligheten finns varken i Söderköping eller i Norrköping.
– Det här är verkligen otroligt dåligt både för barn och för vuxna, säger Marie Bager som är ordförande för Neuroförbundet i Norrköping.Hon har länge velat att politikerna ska lyfta frågan i sina olika nämnder och berättar att frågan var uppe till diskussion förra vintern då Mattias Stenberg fortfarande satt för Miljöpartiet.
– Han trodde inte att det skulle vara så svårt att göra badet ute i Lindö tillgängligt, men sedan har inget hänt.

Stan full av hinder
Vi möts upp vid Stora torget och bestämmer oss för att titta i några butiker. Redan efter hundra meter tar det stopp. Drottninggatans höga trösklar och trappsteg gör det omöjligt för Åsa Puide att ta sig in.
– Som butiksägare kanske man vill göra sin affär tillgänglig, men oftast är det fastighetsägarna som säger nej. Det finns ingenting för dem att tjäna på att lokalen blir anpassad för oss som sitter i rullstol eller för dem som är blinda, säger Åsa. Hon skulle därför gärna se att man kunde införa ett avdrag, i stil med rut och rot, som kunde göra det möjligt för mindre butiker och restauranger att anpassa lokalen till en lägre kostnad. Vid ombyggnation gäller det dock att tänka till. Många av platserna vi besöker är tillgängliga för personer med funktionsnedsättning, men på ett alldeles för krångligt vis. Vid Uppsala slott tvingas vi ta en gatustensbelagd omväg under den vanliga entrén, ringa på en klocka och vänta på en person som kan hämta oss med hiss. På sportaffären är det också hiss som gäller. Även här måste vi säga till.

Låt funktionshindrade barn få påverka
En rad konventioner och lagar slår fast att alla barn ska ha möjlighet att komma till tals i frågor som rör dem själva. Men många beslut tas utan att barnen får vara med och påverka. Självmordsförsök, långtidssjukskrivning och ätstörningar förekommer. Det visar en ny studie av Myndigheten för delaktighet som bygger på djupintervjuer med 20 barn som har en funktionsnedsättning.En 12-årig pojke i studien berättar: ”Sjukgymnasten, arbetsterapeuten, mamma och pappa har möte och pratar men jag får inte vara med. De frågar inte mig vad jag vill. Jag undrar varför de inte är i skolan en hel dag för att se hur jag har det.”I studien vittnar flera barn om otillgängliga lokaler i skolan, en pojke berättar hur han år efter år tvingats krypa in på toaletten eftersom rullstolen inte kommer in genom dörröppningen. En flicka vittnar om att hon flera gånger blivit serverad mat som hon inte tål vilket lett till flera akutbesök på sjukhuset och senare till ätstörningar.En ljudkänslig pojke berättar om skolans ovilja att förbättra ljudmiljön med hjälp av möbeltassar och vaxdukar i matsalen.

Arbete för funktionshindrade
Ge möjlighet till arbete för funktionsnedsatta.Det har gått ungefär två år sedan regering och riksdag fick den så kallade Funkautredningen på sitt bord.Sedan dess har inget hänt trots att de flesta remissinstanser har varit positiva till utredningens förslag. Förslaget skulle väsentligt öka funktionsnedsattas möjligheter till att få ett lönearbete.Alliansen talar mycket om arbetslinjen och sina ansträngningar för att minska arbetslösheten. Gäller denna ambition även för människor med funktionsnedsättningar är det hög tid att genomföra Funka- utredningens förslag.

Appen som håller reda på hur Sonia mår
När Sonia Hager, 11, kommer till månadskontrollen på sjukhuset vet redan hennes vårdteam hur hon har mått sedan sist. Det var pappa Andreas som först kom på idén att samla det som har med diagnosen att göra i en app, för att skapa så mycket utrymme som möjligt åt själva livet. Sonia kommer in genom dörren i radhuset hemma i Stockholmsförorten Alvik. Skolan är slut för dagen och på pappas fråga vad hon vill ha till mellis beställer hon två rostade mackor med ost på, ”sån där som vi köpte i går”.
”Glöm inte enzymerna”, påminner pappa några minuter senare när han ställer fram smörgåsarna på bordet.
Det är tack vare Sonia som pappa Andreas Hager ägnat de senaste åren åt att utveckla en app som ska underlätta kommunikation mellan familj och vård. Att ha cystisk fibros innebär att man har tät kontakt med många professioner inom sjukvården, samt att man ägnar timmar åt att medicinera och behandla sjukdomen i vardagen. En gång i månaden träffar man vårdteamet som då ska försöka dra slutsatser om sjukdomens status, i första hand baserat på vad familjen berättar.

Här får du stor Guide om Idrott för alla
Allt fler idrottsföreningar inkluderar handikappidrott i sin verksamhet – vilket ökar chanserna för att ditt barn ska hitta en sport att trivas med. Vi har frågat Henrik Hjelmberg, kommunikatör på Svenska Handikappidrottsförbundet, hur man hittar rätt. I artikeln i Föräldrakraft kan du hitta massor med tips var du vänder dig, vad som finns att göra mm.

Flexénitas egen bokhandel
Rivstart är Sveriges populäraste bok om att starta eget med över 45 000 läsare.Den här klassikern har kommit i nya upplagor varje år ända sedan 2001. Den senaste upplagan är skriven för att du ska kunna starta eget på ett smartare och tryggare sätt 2014.

Det här är det smarta i Rivstart:
1. Du kommer igång snabbt
2. Skaffar koll på företagets pengar redan från starten
3. Internet är nyckeln till framgång för 2000-talets nya företag
4. Du får en massa praktiska saker
5. …Och mycket mer på 316 lättlästa sidor som ger dig lagom stora portioner om allt du måste veta för att lyckas med ditt företag snabbt.

Ancon Assist kassasystem- för dig som vill skapa arbetstillfällen
Nu kan du snart hitta en kassa i varje stad. Är du nyfiken på hur Visuellt Kassastöd fungerar kan du kontakta mig Susanne på Flexénita. Samarbetet sker nu med det svenska kassaföretagen Ancon AB i Lysekil. Vi kan nu på ett snabbt och effektivt sätt följa upp efterfrågan av visuellt kassastöd för försäljning av varor inom en rad olika försäljningsområden.
I dryga 8 år har jag arbetat med anpassningar av kassastöd framför allt till Sveriges kommuner med dagliga verksamheter och gymnasiesärskolor. Behovet av Visuellt kassastöd har på samma sätt kunnat erbjudas som arbetshjälpmedel för personer med funktionsnedsättningar ute i reguljärt arbete.
Efterfrågan blir allt större vilket är glädjande då så många personer kan jobba vid kassaterminalerna och det är ett professionellt redskap som ger professionellt arbete med resultatet i form av professionell personal.
Vad mer kan man begära?
Varje verksamhet är unik och har sitt unika behov och rutiner och behöver sin specifika anpassning.
Denna specifika hjälp får du av oss och du är redo att starta redan dagen efter anpassningen.
Vill du vet mer och få specifik konsultation för just din verksamhet ringer du eller skickar ett mail för att få en offert. info@flexenita.se

Här i bloggen kan du följa allt om Ancon Assist kassastöd

Vill du träna upp din logiska tankeförmåga?
Här kommer månadesn tankegåta. Kommer du på svaret kan du maila in dina svar till info@kognitivcentrum.se

Kolla in Alltid Närvaro bloggen

För de flesta av oss är det viktigt att hålla koll på vad vi får i lön efter vår arbetsprestation.
AllTid Närvaror och Månadsrapport är ett dataprogram som ger möjlighet att just hålla koll på detta. Inom daglig verksamhet är detta en vanlig arbetsuppgift men som inte alltid ger brukaren möjlighet att ha kontroll över. I några fall där brukare är egna arbetsgivare har man sett detta som en enkel snabb lösning att ha koll på antal timmar assistenter jobba för att sedan räkna ut lönen. Vill du har tips och ideér om hur programmet kan användas kan du kika mer i bloggen om AllTid
Susanne Barkvik erbjuder Gratis telefonrådgivning. Har du några frågor kring arbetsplatsanpassningar, produkter, nya ideér, samarbeten som kan skapa möjligheter för personer med kognitiva funktionsnedsättningar är du välkommen att slå en signal. Du kan också sända ett mail till info@flexeita.se


Mässor
Boka in FKS Inspirationsdagar 2015 11-12 mars, Plats; Konferenslokal på Stockolms Sjukhem

Höstens stora event InnanUtanför- en stjärnspäckad kväll . Boka din kväll Onsdag den 20 augusti.
En kväll om diagnoser, drivkrafter och möjligheter. En blandning av allvar och humor.



Tips! Har du något spännande som du vill berätta eller som du vill dela med dig av här i nyhetsbrevet får du gärna skriva några rader till mig.
På Flexénitas webbsida hittar du fler nyheter.

Du kan följa Flexénita på Twitter och Facebook. Självklart får du dela med dig av egna erfarenheter och sådant som andra kan finna intressant att få veta mer.
PS. Känner du någon som du tror vill prenumerera på detta nyhetsbrev kan du sända det vidare eller klicka på länken här så får du ett brev innan alla andra får det.

Månadens citat:
" Glädje är vad som händer med oss när vi tillåter oss att inse hur bra allting egentligen är"
/Marianne Williamsson



 

 



























1 / 8





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar