söndag 4 mars 2018

Flexénitas nyhetsbrev Mars 2018














Hej!
Så var det redan mars månad och det har plötsligt blivit vinter, allt som bara den. 
Jag hade börjat sätta in siktet på våren men den låter vänta på sid. SEdan nyår har jag varit ute och rest en hel del i Sverige och haft utbildningar i kassasystemet Ancon Assist som jag jobbar med. Det har varit mycket diskussioner om hur avsaknaden av pengar kommer att påverka oss alla. Det finns både för och nackdelar beroende på vilket persoektiv vi har. Det går fot att bli exkluderad när man inte få betala med kontanter. Det finns dem som inte får ha kontantkort av olika anledningar. Det är därför jag villha med denna bilden på pengar för det blir mer ovanligt att se dem.


 Nu till lite nyheter


Följ gärna Flexénita på Facebook och LinkedIN 

I januari var vi Ancon AB och Flexénita med på invigningen av PTS tävlingen och fått träffa alla andra vinnare. På länken kan du läsa alla vinnare och det ska bli spännande att följa alla spännande innovationer. Vi startar upp Ancon Assistprojektet så fort vi samlat in grunderna som behövs.Det kommer att handla om att Ancon Assist också ska bli ett redskap i större utsträckning på reguljär arbetsmarknad. Du som har en kassa idag kommer att få en liten enkät med frågor där vi samlar lite synpunkter från er som redan är igång, så håll koll på mailen framöver.

Boka FKS Inspirationsdagar 2018

FKS  sprider kunskap och främjar utvecklingen inom kognition och kognitivt stöd. I år blev konferensen fullbokad nästan en månad innan sista anmälningsdag, det är vi glada för men tråkigt föer dig som inte kommit med detta året. Vi kommer att lägga ut presentationerna på vår webbsida så du får ta del av dem på bästa sätt. Föreningen anordnar varje år två Inspirationsdagar fyllda med det senaste inom kognition, både med föreläsare och utställare med produkter för kognitivt stöd.-Detta är ett rikstäckande forum för kunskapsspridning. FKS samverkar även med myndigheter och andra aktörer inom kognitionsområdet för att tillsammans lyfta detta viktiga område. Här kan du ladda ned programmet

 

2018 års reform av EU regler för Dataskyddet

Från och med den 25 maj 2018 , i och med att den allmänna dataskyddsförordningen börjar gälla finns det en enda uppsättning skyddsregler för samtliga företag som är verksamma i EU. oavsett vad de är baserade. starkare regler för dataskydd innebär att folk får mer kontroll över sina personuppgifter, företag kan dra fördel av lika konkurrensvillkor. 

 

Riksdagsseminarium- allas rätt till tillgänglig information

Samhällsinformationens betydelse för demokratin är vad seminariet för dagen kommer att handla om. seminariet anordnas av Föreningen för Kognitivt stöd.och medverkande föreläsare är per Lodenius, Lars Ohly, Christina Stange,, Tatja Hirvikoski, Stefan Johansson, Mikael Wallon, Catharina Bråkemhjelm, Cecilia Olsson. Seminariet är öppet för allmänheten men begränsat med platser.

Innovationsupphandling i Karlstad Kommun  

Vill du utveckla ett nytt digitalt kognitivt stöd tillsammans med Karlstad komun? För första gången testa man att göra en innovationstävling och söker företag som kan hjälpa till. Det finns idag digitala hjälpmedel för personer som har kognitiva svårigheter eller som behöver få sina rutiner och vardagssituationer anpassade på ett för personerna tydligt sätt. Däremot saknas det ett sammanhållet digitalt verktyg/hjälpmedel/stöd där alla funktioner och anpassningar finns och som kan ersätta de olika digitala och analoga hjälpmedel som personer med kognitiva svårigheter är hjälpt av.


Bli en begriplig politiker  

Denna kursen " Bli en lättläst politiker" verkar jättespännande och den kan alla gå för att bli tydligare , inte bara politiker. Ska absolut gå kursen. Den är helt gratis för dig när du vill och har tid. 

Är du expert på Tillgänglighet? 

Svensk tillgänglighet är en branschorganisation för företagare som arbetar för att öka tillgängligheten för personer med funktionsnedsättningar. Branschorganisationen är till för tillgänglighetskonsulter och andra i samma bransch. Så här blir du medlem 

Funktionssimulatorn

Här kan du uppleva hur det ex. känns att ha en kognitiv funktionsnedsättning. Du väljer själv om du vill uppleva de olika situationerna med eller utan kognitiv funktionsnedsättning. Rekommendationen är att titta både på versionen utan funktionsnedsättning och den med funktionsnedsättning, för att kunna jämföra.


Kläder efter väder

Appen hjälper dig att välja kläder efter vädret där du befinner dig. Appen Kläder efter väder är kopplad till SMHI och väderprognosen för de kommande åtta timmarna. 15 olika uppsättningar kläder ska täcka in ett intervall med utetemperaturer på mellan -40 och +40 grader. Väntas värmebölja visar den tecknade personen upp sig i kortbyxor, t-tröja och sandaler. Vid vinterkyla är personen klädd i mössa, halsduk, täckjacka, täckbyxor, tjocka vantar, varma strumpor och kängor.Appen är gratis att ladda ned från Appstore och Playbutiken.


FlexiLager

Erbjudande om att prova Flexilager!  FlexiLager är ett visuellt datorprogram som bygger på bilder/symboler för att göra arbetsuppgifter konkreta och tydliga för personer som har svårigheter att läsa, skriva, räkna mm. FlexiLager kan tillsammans med olika styrsätt. Med FlexiLager kan du skapa möjligheter för personer att självständigt sköta lager och förrådshantering på ett överskådligt och pedagogiskt sätt. Modellen kan användas inom en mängd produktområden såsom livsmedel, kontorsmateriel, hjälpmedel, förbrukningsartiklar mm. Om du är intresserad att pröva FlexiLager kan du bara återkoppla till mig så ska jag skicka dig manual och programlänk info@flexenita.se

Ny bok i Flexénitas bokhandel

I den här boken får du verktygen som behövs för att du ska kunna stå upp själv och undvika att bli trampade på.Du kommer att få lära dig hur man imponerar på folk och får respekt genom att visa integritet och hur du hanterar situationen som snälla människor ofta har svårt att hantera. Den här boken handlar om att bygga en ryggrad och är till för dig som är lite för snäll för ditt eget bästa. 
Jag får ofta frågor om kortläsare, swish och hur man skaffar dem och använder dem tillsammans med Ancon Assist. För detta brukar jag fortlöpande spela in lite instruktionsvideos på Youtube som man kan titta på. De gamla manualernas tid är nästan förbi då det mesta går att visualisera på film. Nedan får du en liten sammanfattning i en video.

Vill du ha adresser för att göra studiebesök till olika arbetsplatser får du gärna höra av dig eller så finner du även en del på webbsidan.

OBS! Du vet väl att du kan få Ancon Assist som ett arbetstekniskt hjälpmedel  med bidrag från Försäkringskassan? om du har en anställning på en arbetsplats och du har ett funktionsnedsättning som gör det svårt att jobbar som kassör och stå i kassan.
Här kommer månadens tankegåta. Kommer du på svaret kan du mejla in dina svar till info@kognitivcentrum.se

 

Mässor på gång
Hjäpmedel och Välfärdsteknologi 7-8 mars 2018  i Lund

FKS Inspirationsagar 14-15 Mars 2018 i Stockholm

Funka för livet  i Växjö 11- 12 april 2018

SETT mässan i Kista 11-13 April 2018 

Hjälpmedelsmässa i Gävle, 15-16 maj 2018 

Hjultorget i Kista 23-24 maj 2018   

Leva och Fungera 26-28 mars 2019 i Göteborg 

Gratis telefonrådgivning

Susanne Barkvik erbjuder Gratis telefonrådgivning. Har du några frågor kring arbetsplatsanpassningar, produkter, nya ideér, samarbeten som kan skapa möjligheter för personer med kognitiva funktionsnedsättningar är du välkommen att slå en signal. Du kan också sända ett mail till info@flexenita.se

Önskar dig en fortsatt fin vinter och med hopp om våren snart.
mvh
Susanne

2 kommentarer: