lördag 19 maj 2018

Flexénitas nyhetsbrev maj 2018





Hej i sommarvärmen!
Visst är det underbart denna årstid (ja inte för dig som kanske är pollen alleriker eller så)
Själv sitter jag i hammocken och skriver idag och njuter av fågelkvitter och doft av hägg. Den doftar ju bara en kort period innan syrenen slår ut. Jag älskar dofterna just nu i naturen.

Men nu till lite nyheter......

GDPR ( orkar du läsa?)
Ansvarig för detta nyhetsbrev är Flexénita AB med organisationsnummer 556923-2167, Eftersom du har anmält dig till mina nyhetsbrev med namn och epostadress är jag skyldigt att berätta för dig vad jag gör med dina personuppgifter. 

Så vad gör jag?
Jag sparar din epostadress för att kunna skicka ut nyhetsbrevet i ett epostutskick i Outlook.Jag sparar din epostadress så länge du år det utskickat. Du kan NÄRSOMHELST avsluta genom att sända ett mail till info@flexenita.se. Jag raderar ditt namn och din epostadress i Outlook så fort du avsäger dig nyhetsbrevsutskicket i vår databas som endast en person (Susanne Barkvik) har tillgång till på en skyddad server.Jag kommer aldrig på något sätt sälja eller lämna vidare era uppgifter! Ni är inte så många och jag värnar om er.
 

Ny webbsida för Ancon Assist
Lite stolt vill jag nu presentera  Ancon Assist nya webbsida. Det ingår som en del i marknadsföringen av nya Assist som vi håller på att vidareutveckla med medel från Post och Telestyrelsen (PTS)
Här kan du ladda ned guider och läsa i bloggen om tillgängliga arbetsplatser och hur man kan jobba smart om man har en Ancon Assist kassa. Kika gärna runt och ladda ned guiderna så får du en bra bild av kassan. Förstås kan du söka om Ancon Assist på Youttube och se filmerna där.

Ett av projekten som fått medel från PTS
Projektets mål är att vidareutveckla en befintlig kommunikationsplattform så att denna kan användas för fjärrkommunikation av personer med komplexa kommunikationsbehov, med eller utan tolk i samtalet. I en praktisk klinisk del av projektet kommer vi att utvärdera utformningen av tjänsten och ta reda på om den kan möjliggöra och/eller underlätta fjärrkommunikation för målgruppen.

Alla måste ges möjlighet att vara delaktiga
En ny undersökning visar att personer som har gått i särskolan ofta inte är digitalt delaktiga. Att vara digitalt exkluderad ger sämre förutsättningar för att leva ett bra liv. Det får stora konsekvenser för hela livet och medför begränsningar inom allt från arbetsmarknad till privatliv. Hur ofta anställer företag personer som inte kan hantera en dator eller smartphone?

Vardagsteknik hem och samhälle
Här kan du lyssna på en populärvetenskaplig föreläsning av Anders Kottorp, professor i arbetsterapi vid Malmö universitet som handlar om vardagsteknik och vad det innebär för oss idag och hur det kan se ut i framtiden.

Teknikens betydelse för hälsan
Visste du att det kan få stor betydelse för din hälsa om du inte hänger med i den nya digitala tekniken? I avsnitt fyra av Hälsojournalen ger professor Susanne Iwarsson många bra råd till den som är rädd för att hamna på efterkälken. Lyssna på videon och reflektera.

Funktionsrättsguiden
Visste du att det finns en FN-konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning? Konventionen beskriver dina rättigheter och Sverige ska se till att dessa rättigheter genomförs.Den här guiden vänder sig till dig som har någon form av funktionsnedsättning och vill veta mer om dina rättigheter och hur du ska göra för att vill ansöka om stöd eller överklaga beslut från myndigheter.

Blipsay
För mig betyder "tillgänglighet" att flera alternativ finns med från början, inte som speciallösningar för en del av oss i efterhand. Resultatet heter Blipsay: Allt du behöver är en smartphone eller surfplatta och någon av de många gratis QR-skannerappar som finns att tillgå. Du blippar och innehållet spelas upp med en riktig röst.Blipsay lyssningskoder möjliggör att du på ett enkelt sätt kan lyssna på tryckt text direkt ifrån boken, informationsbladet, foldern eller vilken text du än kan tänka dig. Inget tas bort ifrån texten, men ytterligare ett sätt läggs till; lyssning. Kika in på webbsidan loch se vad du kan göra med Blipsay.

Nya appen Clips gör det enkelt att skapa sociala videoklipp 
I samband med den senaste uppdateringen av iOS till iPhone (10.3) släppte Apple en ny filmredigeringsapp som är speciellt skapad för att skapa videoklipp för sociala medier. Filmerna blir alltid kvadratiska, vilket är optimalt för publicering på Instagram och Facebook. Eftersom vi oftast kollar på videoklipp på Facebook och Instagram utan ljud så har det blivit allt viktigare att kunna lägga text på klippet på ett enkelt sätt.I Clips finns ett livetextnings-verktyg som är den lilla pratbubblan som ni ser är markerad ovan. Om ni klickar på den så får ni välja en textningsstil. Om bubblan sedan är markerad medan ni spelar in ett klipp och pratar så kommer appen transkribera det du säger – direkt!
Den här appen funkar alltså enbart på iPhone/iPad som är uppdaterad till minst iOS 10.3.Appen heter Clips och är gratis att ladda ned i App store.

Nya funktioner skapar nya arbetsuppgifter i Sturegårdens affär 
Hos Sturegårdens Affär har Ancon Assist både ökat delaktigheten i kassan och effektiviserat verksamheten. Butiken har idag tio medarbetare med varierande funktionsnedsättningar, varav tre arbetar självständigt med kassan. Något som inte var möjligt innan Ancon Assist kom in i bilden.
 Sturegårdens Affär är en välsorterad butik i Sundbyberg, som både säljer presentartiklar och producerar egen textil. För att se hur de arbetar med att göra arbetsplatsen mer tillgänglig har vi pratat med Soile Nordlund, som arbetar som stödassistent åt de butiksansvariga. Hon berättar att butiken tidigare använde sig av en klassisk knappkassa, där man var tvungen att slå in varje vara manuellt. Butiken valde att byta till Ancon Assist eftersom de ville att de butiksansvariga skulle kunna bemöta kunder i kassan på ett mer självständigt sätt.

FlexiLager
Erbjudande om att prova Flexilager!  FlexiLager är ett visuellt datorprogram som bygger på bilder/symboler för att göra arbetsuppgifter konkreta och tydliga för personer som har svårigheter att läsa, skriva, räkna mm. FlexiLager kan tillsammans med olika styrsätt. Med FlexiLager kan du skapa möjligheter för personer att självständigt sköta lager och förrådshantering på ett överskådligt och pedagogiskt sätt. Modellen kan användas inom en mängd produktområden såsom livsmedel, kontorsmateriel, hjälpmedel, förbrukningsartiklar mm. Om du är intresserad att pröva FlexiLager kan du bara återkoppla till mig så ska jag skicka dig manual och programlänk info@flexenita.se

Jag får ofta frågor om kortläsare, swish och hur man skaffar dem och använder dem tillsammans med Ancon Assist. För detta brukar jag fortlöpande spela in lite instruktionsvideos på Youtube som man kan titta på. De gamla manualernas tid är nästan förbi då det mesta går att visualisera på film. Nedan får du en liten sammanfattning i en video.

 
Här kommer månadens tankegåta. Kommer du på svaret kan du mejla in dina svar till info@kognitivcentrum.se

 

Mässor på gång
Hjultorget i Kista 23-24 maj 2018  
Funka för livet Karlstad 12-13 september 2018
Funka för livet, Borås 21-22 november 2018
Leva och Fungera 26-28 mars 2019 i Göteborg  
FKS Inspirationsdagar mars 2019


Gratis telefonrådgivning  
Susanne Barkvik erbjuder Gratis telefonrådgivning. Har du några frågor kring arbetsplatsanpassningar, produkter, nya ideér, samarbeten som kan skapa möjligheter för personer med kognitiva funktionsnedsättningar är du välkommen att slå en signal. Du kan också sända ett mail till info@flexenita.se

Önskar dig en riktigt fin sommar!

Hälsningar
Susanne














Inga kommentarer:

Skicka en kommentar