lördag 7 oktober 2017

Flexénitas nyhetsbrev oktober 2017












Hej!
En intensiv höst som alltid, eller vad säger du? Jag har några spännande uppdrag just nu inom området arbete och väntar även på svar på Post och Tele Styrelsens tävling där vi skickat in en ansökan där temat är en Tillgängligare Arbetsmarknad.  så vi väntar med spänning. Denna vy du ser är tagen från Klippgatan i Stockholm som är en av mina favoritvyer, där är jag nu och då. energi, detta är en av dem. Det finns platser som ger mig Men redan nu börjar det skymta höstvackra färger i naturen och kylan börjar komma smygande.

Nu till lite nyheter

Följ gärna Flexénita på Facebook och LinkedIN 

Minikonferens Girl Tech Power
Igår deltog  jag på Minikonferensen som anordnades av Jenny Ström med huvudsponsor Iris Sverige. Det var en otroligt spännande kväll med många intressanta diskussionsämnen och inbjudna deltagare. Visste du att Sverige är bland världens mest IT-mogna land (iiS:Unga kvinnor och IT 2016). Jodå! Vi lever i en riktig IT-nation. Men även om vi har kommit lång när det gäller det tekniska användandet, har vi tyvärr en bra bit kvar att gå när det kommer till den tekniska jämställdheten. IT-branschen domineras som bekant av män. Även om intresset för IT och teknik sakta men säker växer bland dagens unga kvinnor, går utvecklingen segt. Vi träffades för att kreativt påverka och bilda opinion kring detta. Och surret i lokalen var högt så det gick knappt att avbryta oss. 

PTS innovationstävlig 2017. En arbetsmarknad för alla
Vi har skickat in en ansökan om att utveckla Ancon Assist för en bredare arbetsmarknad. Vi har varit på en första presentation och får i veckan svar om vi går vidare. vi håller tummarna så klart. PTS och Arbetsförmedlingen har önskat oss alla som deltar i tävlingen lycka till. En arbetsmarknad där arbetsgivare ser kompetens och möjligheter istället för hinder och fler kan få jobb och en arbetsplats de trivs med och utvecklas på, oavsett funktionsförmåga.

Testa Funkify 
Funkify släppte precis en ny beta  en simulator som låter dig uppleva webben med olika funktionsförmågor. Testa på www.funkify.org och ge oss gärna feedback på den! Se videon här 

Lästips om NPF relaterade appar
Idag utvecklas en närmast oöverskådlig mängd appar och många av dem riktar sig till npf området. De kan till exempel hadla om att hjälpa användaren med att strukturera vardagen, komma i tid till ett möte, öka koncentrationsförmågan eller motverka ätsvåroigheter. Här kommer en lista med appar som Special Nest har skrivit om.  

ADHD låndan
”ADHD-lådan” – en digital upplevelse som gör det möjligt att ta del av fem minuter ur vardagen för en människa som lever med adhd. Upplevelsen består av två delar som illustrerar vilka utmaningar och svårigheter olika vardagssituationer kan medföra för någon som lever med adhd. Den ena utspelar sig i kollektivtrafiken – på väg till skolan – medan den andra utspelar sig i under ett provtillfälle i skolan/klassrummet.

Bildstöd hjälper vårdpersonal och patienter att hitta ett  gemensamt språk Landstinget dalarna har fått fin respons för att använda bildstöd vid sina möten med personer som inte kan svenska eller som har kommunitkationssvårigheter. På Jakobsgårdens Vårdcentral i Borlänge har personalen nu använt bildstöd i två månader. de har haft en stor nytta av det framförallt vid provtagningar på laboratoriet och när patienter anmäler sig i receptionen.

River eller bygger du funktionshinder
Funktionsvariationer har letat sig in i språket som ett komplement till begreppen funktions­hinder och funktions­nedsättning. Signalen är tydlig: i stället för att konsekvent definiera människor utifrån något som i mångt och mycket har negativa konnotationer och placerar människor i fack, så påminns vi om att vi alla i olika sammanhang och i olika utsträckning upplever hinder för att prestera i enlighet med externa förväntningar. Ingen ska behöva stämplas och leva med en identitet som avvikande från en norm, för vi avviker nämligen allihop i någon mån.

App som hjälper unga att förstå sin BUP utredning 
Appen heter  "Min utredning och har utvecklats av Barn och ungdomspsykiatrion i Västmanland. Den skapades eftersom många barn och ungdomar kan uppleva att det är jobbigt att inte veta vad som ska hända då man ska genom en utredning på BUP för exempelvis adhd eller autism.

Coffeshop skapar möjligheter för personer med funktionsnedsätningar
Coffee shops are cool, but in Wilmington, North Carolina, Bitty & Beau's Coffee is known for its wacth. At the heart of the shop´spopularity is its unique staff. Almost everyone who workd there has an intellectual or developmental disability, ranging from Downs syndrome to autism, to cerebral palsy. For many employees, it is their first job. and their joy fills the air.

Appen Privatliv 
Privatliv är en app som handlar om kroppen, relationer och sex. Appen är finansierad av post och Telestyrelsen. Det finns en handledning till appen för dig som är lärare, förälder eller personal. Den kan du ladda ner på sidan.

FlexiLager 
Erbjudande om att testa Flexilager!  FlexiLager är ett visuellt datorprogram som bygger på bilder/symboler för att göra arbetsuppgifter konkreta och tydliga för personer som har svårigheter att läsa, skriva, räkna mm. FlexiLager kan tillsammans med olika styrsätt. Med FlexiLager kan du skapa möjligheter för personer att självständigt sköta lager och förrådshantering på ett överskådligt och pedagogiskt sätt. Modellen kan användas inom en mängd produktområden såsom livsmedel, kontorsmateriel, hjälpmedel, förbrukningsartiklar mm. Om du är intresserad att pröva FlexiLager kan du bara återkoppla till mig så ska jag skicka dig manual och programlänk info@flexenita.se


NY BOK I FLEXÉNITAS EGEN BOKHANDEL
"345 smarta sätt att skaffa nya kunder". Om du är intresserad av att få många fler kunder snabbare och enklare än vad du får idag - då kommer den här boken att bli din bästa vän. Hur du använder nätverk, allianser och återförsäljare





  • 20 tips som gör dig till nätverksproffs på några minuter
  • 12 viktiga saker att tänka på före mötet
  • Hisspresentationen - berätta hur bra ditt företag är på 21 sekunder
  • 7 saker du alltid ska säga - 11 saker du ALDRIG ska göra
  • 10 smarta saker att säga till en person du inte känner
  • Efter mötet - saker som alla glömmer att göra
  • Allianser - hur du skapar dem
  • 15 tips om hur du skaffar återförsäljare



  • Ancon Assist kassasystem- det smarta kassasystemet
    Så var äntligen de gamla mynten borta. Kvar är att försöka lära sig de nya. Många kassaanvändare börjar mer och mer använda kortläsare som i sig är en bra anpassning men då ska det vara den modellen som är  integrerad. Många använder också Swish som betalsystem i sina kassor. Det kräver lite mer av fokus för att läsa av siffrorna rätt. 
    Vill du ha adresser för att göra studiebesök till olika arbetsplatser får du gärna höra av dig eller så finner du även en del på webbsidan.

    OBS! Du vet väl att du kan få Ancon Assist som ett arbetstekniskt hjälpmedel  med bidrag från Försäkringskassan? om du har en anställning på en arbetsplats och du har ett funktionsnedsättning som gör det svårt att jobbar som kassör och stå i kassan.
    Här kan du läsa mer om Ancon Assist

    Vill du träna upp din logiska tankeförmåga?
    Här kommer månadens tankegåta. Kommer du på svaret kan du mejla in dina svar till
    info@kognitivcentrum.se

    Mässor på gång
    Funka för livet 15-16 nov 2017, Halmstad 
    FKS 14-15  mars Inspirationsdagar mars 2018

    Gratis telefonrådgivning
    Susanne Barkvik erbjuder Gratis telefonrådgivning. Har du några frågor kring arbetsplatsanpassningar, produkter, nya ideér, samarbeten som kan skapa möjligheter för personer med kognitiva funktionsnedsättningar är du välkommen att slå en signal. Du kan också sända ett mail till info@flexenita.se

    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar