måndag 24 april 2017

Flexénitas nyhetsbrev April












Hej i vårsolen!
Hoppas du har det fint nu när våren är på gång. Lite olika ser det ju ut i landet ser det ut och hur långt våren kommit. För min del kikar jag alltid i rabatten vid mitt hus hur långt våren kommit. Och nu finns det några krokusar och så ser jag att tulpanerna är på gång. Var nyligen i Helsingborg och har nu också varit till Vännäs, från söder till norr med andra ord. små överraskningar med lite snö och hagel kommer inte så oväntat. Men nu är det strax valborg så vi får se hur den dagen ter sig.
FKS Inspirationsdagar - här kan du ta del av alla presentationer
För en månad sedan var jag på FKS Inspirationsdagar där jag sitter med i styrelsen sedan många år och vi hade två riktiga toppendagar med intressanta föreläsare och utställning. Om du inte kunde vara med kan du ta del av föreläsarnas presentationer på vår webbsida. Det är ju alltid roligare att vara med live men likväl att få ta del av presentationerna ändå. Dem hittar du längre ned i nyhetsbrevet. Konferensen blev helt kanon med alla föreläsare. Här kan du som inte kunde vara med också ta del av presentationerna. Sedan kan du läsa lite på FKS facebooksida från konferensen.

Tema Teknik i arbetsterapeuten  
I detta nummer av Arbetsterapeuten kan du läsa om teknik och kognitiva funktionsnedsättningar. Arbetsterapeuter har en viktig roll i samhället för att bidra med sin kunskap om tillgänglighet och kognitiva funktionsnedsättningar. I tidningen finner du en artikel som FKS, Föreningen för Kognitivt Stöd skrivit. Där finner du också mig med i artikeln där vi också berättar om en ny app som blir klar under våren. den heter Kläder efter Väder.''
  

PTS Innovationstävling utlyst
Post- och telestyrelsen och Arbetsförmedlingen söker digitala lösningar som gör det lättare att anställa eller hitta ett jobb som matchar olika arbetsförmågor! Vi vill bidra till en bredare arbetsmarknad där arbetsgivare ser kompetens och möjligheter istället för hinder och fler kan få jobb och en arbetsplats de trivs med och utvecklas på, oavsett funktionsförmåga.

Pinterest som shoppinghjälpmedel
Har en god vän som gärna går på second hand och handlar. Hon letar först upp ställen i Stockholm ( som gäller för henne) för att se var hon kan går. Sedan har hon gjort egna privata sidor med Pinterest där hon fotar och lägger in sådant hon tycker är snyggt eller vill köpa, ibland bara för att komma ihåg vad det var hon har sett. Förmodligen är väl inte detta huvudsyftet med Pinterest, men det är ett superbra visuellt hjälpmedel om du till exempel funderar på att köpa något. Spara bara en pin i Pinterest på produkten, sedan kan du lätt hitta den igen. Kanske för att invänta och se om det du ville ha återfinns på rean? Du kan ha både offentliga och privata anslagstavlor. Finns som app både till iOS och Android. Och fungerar självklart direkt i webbläsaren. Installera gärna en plug-in för en knapp i webbläsaren som sparar direkt till Pinterest.

Picture My life
Populära PictureMyLife har en digital Dagbok som hjälper barn och unga med behov av kognitivt stöd att kommunicera på ett enkelt och tryggt sätt. Dagboken kan beskrivas som en digital kontaktbok som förenklar kontakten mellan barn och deras anhöriga och pedagoger.
Nu kommer detta digitala hjälpmedel snart även i en vuxenversion.

Time timer för Android
Time Timer är ett viktigt hjälpmedel för personer med inlärningssvårigheter som behöver träna på att lära sig uppskatta tid och tidsåtgång. Time Timer ger personen en möjlighet att veta ”hur mycket tid jag har kvar”, eller att tiden är slut utan att kunna klockan.


Hitta dina prylar med din Smartphone
Letat efter nycklarna? Igen? Och hittat dem i jackfickan precis när du inser att du missar bussen? Lugn! TrackR Bravo är en liten bluetooth-enhet som gör dina prylar spårbara. Via en app kan du få enheten att pipa, och du ser också när du närmar dig dina försvunna grejer. Smidigt! Och det bästa av allt: det funkar omvänt också! Är telefonen borta? Håll nere knappen på TrackR så ger telefonen sig till känna med ett pip, även om du lämnat den i ljudlöst läge!

Tips på vad du ska tänka på kring kognition och websidor
På FKS konferens berättade Stefan Johansson från Begripsam vad som är viktigt att tänka på när man skapar websidor och hur de ska vara kognitivt tillgängliga. Här kan du läsa mer om Begripsam på Fungerande Medier.

Erbjudande om att testa! FlexiLager Är ett visuellt datorprogram som bygger på bilder/symboler för att göra arbetsuppgifter konkreta och tydliga för personer som har svårigheter att läsa, skriva, räkna mm. FlexiLager kan tillsammans med olika styrsätt Med FlexiLager kan du skapa möjligheter för personer att självständigt sköta lager och förrådshantering på ett överskådligt och pedagogiskt sätt. Modellen kan användas inom en mängd produktområden såsom livsmedel, kontorsmateriel, hjälpmedel, förbrukningsartiklar mm. Om du är intresserad att pröva FlexiLager kan du bara återkoppla till mig så ska jag skicka dig manual och programlänk.

Ancon G2
Ancon AB har utvecklat kassasystemet Ancon Guest sedan 1998 genom en nära samverkan med våra kunder. Tillsammans har vi utvecklat många lösningar som är mycket specifika för restaurangbranschen. Ancon Guest erbjuder er ett stabilt och snabbt kassasystem som är enkel att använda trotts alla tusentals funktioner som finns under skalet. Oavsett om du är ny i branschen eller van med ett gammalt kassaregister så krävs det ingen datorvana för att använda programmet och det räcker med några minuters ”utbildning” innan personalen lärt sig arbeta med systemet. Du väljer bord, notor och artiklar genom att peka direkt på skärmen.

NY BOK I FLEXÉNITAS EGEN BOKHANDEL
"444 Smarta tips för dig som säljer tjänster"
Den här boken visar dig som säljer tid och kunskap vilka de mest effektiva genvägarna är till att höja priserna, få mer passiva inkomster och hur du gör för att synas mycket bättre för dina kunder.
    Du vet väl att kunden köper DIG först

    • Hur du blir en erkänd expert i din bransch inom tre månader
    • 15 sätt att motivera dig själv till framgång
    • Hur du vässar din personlighet så att kunderna faller för dig
    • Så skapar du egna informationsprodukter och nå fram till kunderna som expert
    • Seminarier och föreläsningar gör ditt företag ännu starkare

      Ancon Assist kassasystem- det smarta kassasystemet
      Nu har de nya sedlarna och mynten kommit in i vår vardag och vi har precis börjat att lära oss dem, lite som monopolpengar känns dom. Så för dig som använder Ancon Assist i ert arbete har nu säkert redan gjort er uppdatering för att få det nya utseendet för de nya valörerna. De nya uppdateringarna gör du själv inne i kassan. Och har du glömt hur man gör det har du en länk här.Ändra mynt och sedlar Har du den äldre modellen av Visuella kassan kvar i din verksamhet har du säkert upptäckt svårigheten för brukare att hantera de nya mynten och sedlarna  då den gamla kassan inte har de funktionerna. Många börjar idag använda kortläsare som i sig är en bra anpassning om den är integrerad. Du kan också leasa din Ancon Assist kassa vilket många har valt som alternativ.På websidan  http://flexenita.se/nyheter hittar du under fliken Nyheter en hel del intressant.
      Vill du ha adresser för att göra studiebesök finner du även en del av det inne på sidan. 

      OBS! Du vet väl att du kan få Ancon Assist som ett arbetstekniskt hjälpmedel  med bidrag från Försäkringskassan? om du har en anställning på en arbetsplats och du har ett funktionsnedsättning som gör det svårt att jobbar som kassör och stå i kassan.

      Vill du träna upp din logiska tankeförmåga?
      Här kommer månadens tankegåta. Kommer du på svaret kan du mejla in dina svar till
      info@kognitivcentrum.se

      Mässor på gång

      Funka för livet 3-4 maj 2017, Kalmar
      Hjälpmedel SAM 9-10  maj 2017 Gävle
      Kommunikationskarnevalen 17-18 maj 2017 Göteborg 
      Funka för livet 15-16 nov 2017, Halmstad 

      Gratis telefonrådgivning
      Susanne Barkvik erbjuder Gratis telefonrådgivning. Har du några frågor kring arbetsplatsanpassningar, produkter, nya ideér, samarbeten som kan skapa möjligheter för personer med kognitiva funktionsnedsättningar är du välkommen att slå en signal. Du kan också sända ett mail till info@flexenita.se

      Ha en härlig vår!
      Susanne Barkvik

        

      Inga kommentarer:

      Skicka en kommentar