tisdag 14 februari 2017

Flexénitas nyhetsbrev februari


Hej!
Hoppas du har det bra och att du också känner att snart är våren på gång. Allt står i startgroparna.
Själv rivstartade jag året med mina turneér ute i landets olika kommuner för att anpassa arbetsplatser med Ancon Assist kassasystemen. Det är nu från start på året flera skolor som har valt att införskaffa kassor i de caféer de driver och också för att eleverna som går handelsprogrammen ska få möjlighet att pröva kassaarbetet. Kikar du på min hemsida kan du se de platser jag varit på så här långt. Den här bilden är tagen i Umeå i höstas. Det är så många vackra platseri landet som jag får se i mitt arbete. Men nu lite andra nyheter.

FKS Inspirationsdagar 22-23 mars- en konferens du inte vill missa
För dig som arbetar inom det kognitiva området kan jag varmt rekommendera FKS Inspirationsdagar 22-23 mars. Jag är sedan 2001 styrelseledamot i denna ideella förening och vi har dessa två inspirationsdagar varje år. Där får du en samlad kunskap om kognition och kognitivt stöd som är så viktigt för många personer idag. Kolla gärna in programmet och se våra suveräna föreläsare. Under dessa två dagar finns också utställare på plats föra tt visa det senaste inom kognition och kognitiva hjälpmedel. Jag kommer själv att ha en liten hörna för utställning men har ingen kassa på plats utan kommer att visa en helt ny app som jag varit med och tagit fram med Myndigheten för Tillgänglighet och företaget KnowIt, Den är inte helt visningsklar ännu så du får hålla ut. Den är väldigt användbar i alla fall!

Genomtänkt magasin om Tillgänglighet- Riksutställningar
Här kan du läsa intressant tidning om tillgänglighet på Riksutställningar. Kerstin Gatu som är en av våra styrelsemedlemmar i FKS har varit med och medverkat. Du kan ladda ned tidningen som pdf lite längre ned i innehållet och lyssna på några intressanta poddar.

MVTe mässan
På denna mässan var det mycket spännande föredrag och utställning om Välfärdsteknologi. I ett av föredragen medverkade jag i  enpanel debatt om välfärdsteknologi och hur den når ut till personer under 65 år. Finns det ett motsatsförhållande till självständighet? Att få färre Lss timmar? Att bli ensam? Att personal ser hinder?  Här ett kort inslag av debatten 

Nya pictobilder
Nya skyltar med pictobilder på gång i Stockholm. Stockholm Parkering har själva tagit fram för att göra det enklare för alla som ska parkera. Tyvärr har de och ingen standard som  finns förankrad i utformningen av skyltarna. Standardisering av Grafiska symboler är ett världsomfattande arbete där också Sverige finns med. Jag sitter med i den Svenska standardiseringsarbetet sedan 2005 och det är ett oerhört spännande arbete som ska hjälpa samhället vid ny skyltning. Tanken är att det ska finnas råd hur man bör forma informationen så att inte alla göre egna skyltar och symboler. Dessa kommer vi att få se i stockholm men kanske inte i övriga landet.

Kramfors kommun- att jobba på café
Kramfors kommun har gjort en kortvideo om arbetet på cafeterian. Vill du också göra en kortfilm och visa i mitt nyhetsbrev får du gärna göra en film så får andra möjlighet att se hur bra det är att jobba med den smarta kassan Ancon Assist.

Day Cap
DayCape är en interaktiv bildkalender där du som förälder, lärare och vän kan hjälpa en eller flera personer att planera sin dag. Här i filmen får du träffa Imre 13 år, med autism där han visar hur han använder appen DayCape i sin vardag.

Hjälpmedelsdatabas
Sök hjälpmedel är en databas med tips på kognitiva hjälpmedel som finns på marknaden och var det finns att få tag på dem. Det är FKS Föreningen för kognitivt stöd som driver databasen. Den utvecklades från början av dåvarande Hjälpmedelsinstutet men när de lades ned fick föreningen förfrågan om att förvalta den vidare. Här kan du som företagare gratis få marknadsföra dina produkter i databasen. Kika gärna i databasen och hör av dig om du saknar eller ser att något behöver uppdateras.

Minikonferens
Flexénita kommerr att medverka på Mini konferensen som anordnas av Jenny ström och som är en omtyckt och kreativ konferens. Denna gången är det den 21 februarioch temat är ”ADHD – missbruk och kriminalitet”. Ett angeläget ämne  eftersom det föreligger en högre risk för personer med ADHD att tidigt i livet hamna i utanförskap, kriminalitet och missbruk. Skolgången, som är en viktig grund för den fortsatta utvecklingen, kan upplevas som problemfylld och innebär att personen kommer in på en väg som i slutändan leder till ett destruktivt självskadebeteende. Felaktiga åtgärder, eller bristen av åtgärder, under de tidiga skolåren kan bidra till en ond spiral där personer i riskzonen för ett kriminellt beteende blir allt mer distanserade från samhällets sociala inrättningar.

FlexiLager 
Erbjudande om att testa! FlexiLager Är ett visuellt datorprogram som bygger på bilder/symboler för att göra arbetsuppgifter konkreta och tydliga för personer som har svårigheter att läsa, skriva, räkna mm. FlexiLager kan tillsammans med olika styrsätt Med FlexiLager kan du skapa möjligheter för personer att självständigt sköta lager och förrådshantering på ett överskådligt och pedagogiskt sätt. Modellen kan användas inom en mängd produktområden såsom livsmedel, kontorsmateriel, hjälpmedel, förbrukningsartiklar mm. Om du är intresserad att pröva FlexiLager kan du bara återkoppla till mig så ska jag skicka dig manual och programlänk.

Seminarium om Kognitivt stöd
Om du missade seminariet om Kognitivt Stöd vid årets slut kan du lyssna på denna här– hur skapar vi jämlik tillgång?. För många är kognitivt stöd avgörande för att kunna uppleva hälsa och delaktighet i vardag, skola, arbete och samhällsliv. Men tillgången till kognitivt stöd är inte tillräcklig och heller inte jämlik.

Ancon G2
Ancon AB har utvecklat kassasystemet Ancon Guest sedan 1998 genom en nära samverkan med våra kunder. Tillsammans har vi utvecklat många lösningar som är mycket specifika för restaurangbranschen. Ancon Guest erbjuder er ett stabilt och snabbt kassasystem som är enkel att använda trotts alla tusentals funktioner som finns under skalet. Oavsett om du är ny i branschen eller van med ett gammalt kassaregister så krävs det ingen datorvana för att använda programmet och det räcker med några minuters ”utbildning” innan personalen lärt sig arbeta med systemet. Du väljer bord, notor och artiklar genom att peka direkt på skärmen. Detta är den fullständiga versionen av Ancon Guest.

NY BOK I FLEXÉNITAS EGEN BOKHANDEL
"Handbok i att misslyckas med allt- hur du blir som folk är mest"
Här är boken för dig som vill bli mer som folk är mest - alltså en person som ständigt förstör för sig själv. Det är en rolig bok för läsare med självdistans. Det är en läskig bok för lättkränkta utan självinsikt.
Här är vad du får lära dig: Hur du tappar sugen totalt. 15 steg till att bli ett offer så alla tycker synd om dig Så här prioriterar du fel. Inte bara en gång - alltid Vårda din bitterhet - som alla andra22 sätt att slösa bort det mesta av din tid på strunt.

Ancon Assist kassasystem- det smarta kassasystemet
Nu har de nya sedlarna och mynten kommit in i vår vardag och vi har precis börjat att lära oss dem, lite som monopolpengar känns dom. Så för dig som använder Ancon Assist i ert arbete har nu säkert redan gjort er uppdatering för att få det nya utseendet för de nya valörerna. De nya uppdateringarna gör du själv inne i kassan. Och har du glömt hur man gör det har du en länk här.Ändra mynt och sedlar
Har du den äldre modellen av Visuella kassan kvar i din verksamhet har du säkert upptäckt svårigheten för brukare att hantera de nya mynten och sedlarna  då den gamla kassan inte har de funktionerna.
Många börjar idag använda kortläsare som i sig är en bra anpassning om den är integrerad. Du kan också leasa din Ancon Assist kassa vilket många har valt som alternativ.På websidan  http://flexenita.se/nyheter hittar du under fliken Nyheter en hel del intressant. Vill du ha adresser för att göra studiebesök finner du även en del av det inne på sidan. 

OBS! Du vet väl att du kan få Ancon Assist som ett arbetstekniskt hjälpmedel  med bidrag från Försäkringskassan? om du har en anställning på en arbetsplats och du har ett funktionsnedsättning som gör det svårt att jobbar som kassör och stå i kassan.

Vill du träna upp din logiska tankeförmåga?
Här kommer månadens tankegåta. Kommer du på svaret kan du mejla in dina svar till
info@kognitivcentrum.se

Mässor på gång
FKS Inspirationsdagar Stockholm 22-23 mars 2017 
Funka för livet 3-4 maj 2017, Kalmar
Hjälpmedel SAM 9-10  maj 2017 Gävle
Kommunikationskarnevalen 17-18 maj 2017 Göteborg 
Funka för livet 15-16 nov 2017, Halmstad 

Gratis telefonrådgivning
Susanne Barkvik erbjuder Gratis telefonrådgivning. Har du några frågor kring arbetsplatsanpassningar, produkter, nya ideér, samarbeten som kan skapa möjligheter för personer med kognitiva funktionsnedsättningar är du välkommen att slå en signal. Du kan också sända ett mail till info@flexenita.se

Ha en härlig februarimånad!

Susanne Barkvik


 








 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar