tisdag 20 december 2016

Flexénitas nyhetsbrev december



 
Hej!
Så var vi framme vid julen och nyåret alldeles strax. Hela hösten har gått med en rasande fart då jag varit ute och rest en hel del och sett Sveriges långa land och sett en rad spännande verksamheter som nu fått nya Ancon Assist kassor.Men nu blir  det lite ledigt och jag ser fram emot ljusare dagar som vi går emot redan nästa i slutet på denna veckan.

Men nu lite nyheter;


DayCap 
Här i filmen får du träffa Imre 13 år, med autism där han visar hur han använder appen DayCape i sin vardag. https://www.youtube.com/watch?v=mGfiZk1F8rQ

Anpassad IT
Nu är programmet för Anpassad ITs slutkonferens klart
http://sikta.nu/webP.html Anmäl dig på länken Konferensen kostar inget. Vi tar bara ut en avgift för de som bokar men inte kommer. Begränsat antal platser Välkommen till en välfylld dag i Stockholm.

Infotekets visningstorg
Nu kan du se en video om visningstorget på vår Youtube-kanal. Vill du se den igen kan du klicka på "Titta på video" knappen från vår facebooksida (under omslagsbilden).
Välkommen på invigning nästa år 25 januari!

Nu kan du testa NPF podden!
Psykologen Bo Hejlskov Elvén och logopeden Ulrika Aspeflo svarar på lyssnares frågor om neuropsykiatriska diagnoser. En förskollärare och en orolig mamma får svar på frågan om hur de kan hjälpa en 7-årig pojke med starka känsloutbrott.

Programmet för Inspirationsdagarna 2017 är klart!
Vi är stolta över det program vi kommer att erbjuda och var ute i god tid och anmäl dig för att garantera en konferensplats. Boka in den 22-23 mars 2017. Gör din anmälan redan idag.Läs mer på vår sida.

 Matglad har fått utmärkelsen som årets Guldkorn

Varje år delar Arvsfonden ut 50 000 kronor till ett extra framgångsrikt och lyckat projekt i kategorin funktionsnedsättning. Ett av kriterierna för detta pris är att satsningen har lyckats överleva efter Arvsfondens ursprungliga finansiering. Projektet MatGlad har inte bara överlevt, utan även utvecklats till något mycket större än det som var tanken från början

En sida om Välfärdsteknologi
Välfärdsteknologi är kunskapen om välfärdsteknik – digital teknik för att behålla eller öka trygghet, aktivitet, delaktighet eller självständighet.Denna information finns på MFD, Myndigheten för delaktighet.

Tekniska hjälpmedel för personer med demens
Vi använder mer och mer teknik i vardagen. Några exempel är mobiltelefoner och surfplattor som blir allt vanligare och används i alla åldrar. Tekniska hjälpmedel i vardagen kan också vara ett gott stöd för den som drabbas av en demenssjukdom. Men till skillnad från många andra handikapp är det väsentligt att ett tekniskt hjälpmedel blir introducerat så tidigt som möjligt i sjukdomsförloppet för att vanan att använda hjälpmedlet ska byggas upp i personens vardag. Den forskning vi har idag visar att ett tekniskt hjälpmedel måste utgå från de problem som personen med demens själv upplever i sin vardag och som han eller hon upplever viktigt att påverka. Om man försöker utgå från andras åsikter är risken stor att hjälpmedlet aldrig kommer till användning. Därför behövs kunniga arbetsterapeuter som kan göra individuella bedömningar vid hjälpmedelsförskrivningen eller vid rådgivning om vardagsteknik som finns i handeln.

Tidshjälpmedel från KOM I KAPP
Var häromveckan på besök på Kom i kapps visningslokal i Bromma och kikade på alla smarta hjälpmedel. Bland annat kikade vi på tidshjälpmedel av olika slag. En massa andra spännande saker som bollvästar och tyngdtäcken testade jag också.

Nu kan du gå webbutbildningen om Autism
e-autism är en helt kostnadsfri webbkurs genom Autism- och Aspergerförbundet. Den är öppen för alla.
Webbkursen "Introduktion till autism" är uppdelad i olika avsnitt som bland annat berör tänkande, sinnesintryck, kommunikation, stress och energi. Du kan göra de olika avsnitten i din egen takt. Du kan logga ut och sedan logga in och fortsätta där du var vid ett annat tillfälle. På slutet kan du göra ett kunskapstest och skriva ut ett diplom.

Ancon Assist kassasystem- det smarta kassasystemet
Nu har de nya sedlarna och mynten kommit in i vår vardag och vi har precis börjat att lära oss dem, lite som monopolpengar känns dom. Så för dig som använder Ancon Assist i ert arbete har nu säkert redan gjort er uppdatering för att få det nya utseendet för de nya valörerna. De nya uppdateringarna gör du själv inne i kassan. Och har du glömt hur man gör det har du en länk här.Ändra mynt och sedlar
Har du den äldre modellen av Visuella kassan kvar i din verksamhet har du säkert upptäckt svårigheten för brukare att hantera de nya mynten och sedlarna  då den gamla kassan inte har de funktionerna.
Många börjar idag använda kortläsare som i sig är en bra anpassning om den är integrerad. Du kan också leasa din Ancon Assist kassa vilket många har valt som alternativ.På websidan  http://flexenita.se/nyheter hittar du under fliken Nyheter en hel del intressant. Vill du ha adresser för att göra studiebesök finner du även en del av det inne på sidan. 

OBS! Du vet väl att du kan få Ancon Assist som ett arbetstekniskt hjälpmedel  med bidrag från Försäkringskassan? om du har en anställning på en arbetsplats och du har ett funktionsnedsättning som gör det svårt att jobbar som kassör och stå i kassan.

Vill du träna upp din logiska tankeförmåga?
Här kommer månadens tankegåta. Kommer du på svaret kan du mejla in dina svar till
info@kognitivcentrum.se

Flexénitas egen bokhandel
"Affärsideér för dig"Det här är det perfekta verktyget för dig som vill starta eget men inte har hittat den rätta affärsidén än - och naturligtvis för dig som älskar idéer och kanske vill kompletta ditt eget företag med något nytt.

Mässor på gång
Leva Och Fungera 2-4 februari 2017, Göteborg
FKS Inspirationsdagar Stockholm 22-23 mars 2017 
Funka för livet 3-4 maj 2017, Kalmar
Hjälpmedel SAM 9-10  maj 2017 Gävle
Kommunikationskarnevalen 17-18 maj 2017 Göteborg 
Funka för livet 15-16 nov 2017, Halmstad 

Gratis telefonrådgivning
Susanne Barkvik erbjuder Gratis telefonrådgivning. Har du några frågor kring arbetsplatsanpassningar, produkter, nya ideér, samarbeten som kan skapa möjligheter för personer med kognitiva funktionsnedsättningar är du välkommen att slå en signal. Du kan också sända ett mail till info@flexenita.se

Vill också passa på att önska dig en riktigt 
God Jul och Gott Nytt År! 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar