måndag 10 oktober 2016

Flexénitas nyhetsbrev Oktober

Hej!
Hoppas att du har en lika fin höst som jag har. Det är helt otroligt och man vill ju suga på karamellen ett lite tag till men nu har det börjat kännas lite kyligare i alla fall där jag bor. Det var ett  tag sedan du hörde av mig och det beror på att jag letar efter ett nytt Nyhetsbrevs verktyg men har inte kunnat välja ännu. Så har du något bra tips? Men nu är det dags för lite nyheter igen och jag önskar dig en  spännande höst.





Minikonferens
Media har under hösten uppmärksammat hur funktionshindrade barn och ungdomar inte får det stöd som de har rätt till från samhället. Den 5 oktober påpekade Skolverket i en ny utredning att det finns stora brister i stödet till skolelever med funktionsnedsättning. Främst saknas behörig och kompetent skolpersonal samt tillgång till expertis och utbildning. Just detta behandlas på en Minikonferens på World Trade Center i Stockholm månd 10 okt kl 16.30 - 21.00. Bland deltagarna finns Ing-Marie Wieselgren, Bengt Eliasson, Anna Sjölund, Tatja Hirvikoski, Pål Burman och Jiang Millington. Evenemanget leds av Jenny Ström, egen företagare och sedan cirka 10 år en av landets ledande opinionsbildare när det gäller kunskap om adhd och Asperger. Läs mer på jennystrom.com

Daycape- Schema app med bildstöd
DayCape är en app som är tänkt som ett planeringsverktyg där föräldrar, lärare och vänner kan hjälpa en eller flera personer att planera sin dag. Från planeringsverktyget så kan man enkelt uppdatera appen med nya aktiviteter. Planerare – du som hjälper till att planera dagen

Världens första tankestyrda armprotes
För några år sedan skedde världens första operation där en patient fick en tankestyrd armprotes för permanent bruk, med styrningsteknik från Chalmers. Nu deltar han i Cybathlon, en ny internationell tävling där 74 funktionshindrade deltagare från hela världen använder olika typer av robotproteser – ett slags ”OS för cyborgar”.

Ställer krav på sysselsättning
Kramfors kommun ansluter sig till dem som ställer sysselsättningskrav i sina förfrågningsunderlag. I Kramfors fall ställs krav på entreprenören att anställa funktionshindrade när en del av kommunens tvätt- och städtjänster läggs ut.

Tema Hälsa i projektet Anpassad IT teknik
Inför en träff med regionala eHälsosamordnare sammanställdes denna film om hur vi jobbar med Hälsa på vår kurs Anpassad IT - vägen till digital delaktighet. Kika på videon

Daglig verksamhet i Västerås söker fler lokaler
Västerås Stad utökar den dagliga verksamheten för funktionshindrade och söker nu nya lokaler. Orsaken är en ökning av antalet deltagare, berättar Jonas Cronert, ordförande i styrelsen för Västerås Stad vård och omsorg.

Har du ett funktionshinder kan du få hjälp med Arbetstekniska hjälpmedel
Arbetsförmedlingen erbjuder personer med funktionshinder arbetstekniska hjälpmedel. Syftet med arbetstekniska hjälpmedel är de ska kunna utföra arbetsuppgifter och bli mer attraktiva på arbetsmarknaden.
Hjälpmedlet ska kompensera funktionsnedsättningen i arbetsförmågan. Arbetslivsinriktad rehabilitering samt specialister med kompetens inom olika arbetshinder. Här är en beskrivning på ett behov.

Politiker fick testa att vara funktionshindrade
Så är det att ha funktionshinder, våra folkvalda utsattes för prövningar i Forumsalen på tisdagen. De fick testa på att vara svårt synskadade, att sitta i rullstol och att sakna hörsel. Detta sätt att sätta fokus på de hinder som funktionshindrade upplever innebar inte att debattglöden avtog. I fokus på fullmäktigemötet stod bland annat framtidens trafiklösningar för Skellefteå.

Ancon Assist kassasystem- det smarta kassasystemet
Nu har de nya sedlarna kommit in i vår vardag och vi har precis börjat att lära oss dem så är nu också de nya mynten här. Så för dig som använder Ancon Assist i ert arbete har nu säkert redan gjort er uppdatering för att få det nya utseendet för de nya sedlarna.  De nya uppdateringarna gör du själv iune i kassan. Och har du glömt hur man gör det har du en länk här.Ändra mynt och sedlar
Har du den äldre modellen av Visuella kassan kvar i din verksamhet har du säkert upptäckt svårigheten för brukare att hantera de nya mynten och sedlarna  då den gamla kassan inte har de funktionerna.
Många börjar idag använda kortläsare som i sig är en bra anpassning om den är integrerad.Du kan också leasa din Ancon Assist kassa vilket många har valt som alternativ.På websidan  http://flexenita.se/nyheter hittar du under fliken Nyheter en hel del intressant. Vill du ha adresser för att göra studiebesök finner du även en del av det inne på sidan.
OBS! Du vet väl att du kan få Ancon Assist som ett arbetstekniskt hjälpmedel? om du har en anställning på en arbetsplats och du har ett funktionshinder som gör det svårt att jobbar som kassör och stå i kassan.

Vill du träna upp din logiska tankeförmåga?
Här kommer månadens tankegåta. Kommer du på svaret kan du mejla in dina svar till
info@kognitivcentrum.se

Flexénitas egen bokhandel
"Konsten att sätta smarta  mål" Det här är en så där härlig och enkel bok som vi gillar att ge ut. Istället för att pladdra sida upp och sida ner om komplicerade modeller så visar författaren dig exakt hur du ska göra för att nå dina mål och varför det är viktigt att göra det. Kika in på sidan så får du se allt du kommer lära dig.

Mässor på gång
Fokus hjälpmedel i Västerås 12-13 oktober 2016
Dysleximässan 21-22 Oktober 2016
Skolforum 31 Oktober- 1 November 2016
Sett Syd 1-2 November 
Leva Och Fungera 2-4 februari 2017
FKS Inspirationsdagar 22-23 mars 2017 

Gratis telefonrådgivning
Susanne Barkvik erbjuder Gratis telefonrådgivning. Har du några frågor kring arbetsplatsanpassningar, produkter, nya ideér, samarbeten som kan skapa möjligheter för personer med kognitiva funktionsnedsättningar är du välkommen att slå en signal. Du kan också sända ett mail till info@flexenita.se


Tips! Har du något spännande som du vill berätta eller som du vill dela med dig av här i nyhetsbrevet får du gärna skriva några rader till mig.


Du kan följa Flexénita på LinkeIn, Twitter och Facebook, sök på flexénita. Självklart får du dela med dig av egna erfarenheter och sådant som andra kan finna intressant att få veta mer.


PS. Känner du någon som du tror vill prenumerera på detta nyhetsbrev kan du gärna dela det  vidare eller klicka på länken här så får du ett nyhetsbrev brev direkt i din epost innan alla andra får det.
info@flexenita.se


Ha en fortsatt härlig höst!
Susanne 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar